Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad aviona Air Francea

UKLETI LET Kapetan je spavao, a pilot vikao: 'Jeb..., padamo! Mrtvi smo!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapetan je odlučio odspavati jer je bio preumoran budući da je noć ranije u Riju tulumario sa svojom djevojkom, opernom pjevačicom koja je također bila na kobnom letu.

Dva od tri pilota Air Francea su spavala nekoliko minuta prije nego što je jedini koji je bio budan shvatio što će se dogoditi i uzviknuo: 'Jeb..., mrtvi smo!'. Njihov se avion zatim survao u ocean s 228 putnika i članova posade.

Nesreća Airbusa 330 se dogodila u svibnju 2009. godine, a novi, stravični detalji posljednjih trenutaka na letu 447 od Rio de Janeira prema Parizu objavljeni su u listopadskom izdanju Vanity Faira. Nakon najnovijih informacija o letu na kojem nitko nije preživio postavljaju se brojna pitanja o sigurnosti putnika, odnosno 'navikama' Air Franceovih pilota, piše Daily .

Snimke razgovora između 37-godišnjeg Davida Roberta, Pierre-Cedrica Bonina (32) i Marca Duboisa, 58-godišnjeg kapetana otkrivanju da su dvojica spavala dok se avion borio s tropskom olujom. Naime, Dubois je odlučio da će malo odspavati, a upravljanje avionom prepustio je najmlađem među njima, Boninu. Kapetan je naime bio preumoran budući da je noć ranije u Riju tulumario sa svojom djevojkom, opernom pjevačicom koja je također bila na kobnom letu.

'Spavao sam samo jedan sat, a to ni izbliza nije dovoljno', kazao je Dubois svojim kolegama.

U borbi s olujom, avion je počeo gubiti visinu, a mladi pilot nije postupao po protokolu, vjerojatno jer ga je uhvatila panika. Dubois je ušao u kabinu minutu i 38 sekundi nakon što je avion otkazao poslušnost, no bilo je prekasno.

Pročitajte i ovo EasyJet avion Svi odahnuli Bizaran incident na letu iznad Sredozemnog mora: Kapetan aviona morao prinudno sletjeti zbog bučnog para Lufthansa avioni preusmjeravanje aviona Drama iznad BiH: Zrakoplov Lufthanse proglasio izvanredno stanje i prisilno sletio u Zagreb

Otkazano 212 letova Air Francea

'Jeb..., past ćemo! Ovo nije istina! Kako se to dogodilo?', vikao je David Robert koji se također probudio.

Nakon toga se čuje se Bonin kako govori: 'Jeb..., mrtvi smo!'

'Da je kapetan ostao budan, bar još 15 minuta, možda bi sve drugačije završilo. Ne vjerujem da je u pitanju bio samo umor više bih rekao uobičajena navada pilota Air Francea. Njegovo ponašanje nije međutim suprotno pravilima. No, opet, ako ste odgovorni za putnike i avion, ne idete spavati dok vani tutnji oluja', izjavio je glavni istražitelj nesreće Alain Bouillarad.

I Air France i Airbus suočeni su s optužbama za ubojstvo, no tvrde  da su piloti radili po protokolu. Dvije je godine trebalo da se pronađu tijela svih poginulih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene