Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijska policija otkrila je međunarodni lanac prevaranata, navodnih trgovaca automobilima, među kojima su dvojica Hrvata.


Dva brata, hrvatski državljani, koristili su u Beču sedam bankovnih računa na koje je uplaćivan novac za automobile koji nikad nisu isporučeni potencijalnim kupcima. 

Vezani članci Automobili Imaju pune ruke posla s autima, uglavnom zahvaljujući ljudskoj gluposti Selfiji iz auta Ni pojas ih ne može sputati, potpuno se raspojasale za volanom

Hrvati su pripadnici prevarantske skupine koja je uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država nudila na internetu automobile ali ih nije isporučivala unatoč uplatama zainteresiranih kupaca.

Dvojica braće u dobi od 28 i 30 godina na taj su način ilegalno zaradila 200.000 eura, priopćila je u utorak austrijska policija.

Njih su dvojica u prevarama vjerojatno imali sporedne uloge i
vjerojatno su samo dobivali proviziju za sudjelovanje, izjavio je major Gerhard Winkler iz uprave kriminalističke policije u Beču.

Vođe skupine, koji se vjerojatno nalaze u SAD-u, na internetu su objavljivali oglase o prodaji rabljenih automobila po vrlo niskoj cijeni. 

Zainteresirani kupci dobivali su obavijest da trebaju
doznačiti novac na račune u Beču. 

Kad bi potencijalni kupci uplatili traženi iznos, prodavateljima bi se gubio trag.

Bečka je policija dobila od Interpola informacije o sumnjivim
transakcijama, te je u istrazi došla na trag dvojice Hrvata. Traje potraga za još tri umiješane osobe, vjerojatno rumunjskog podrijetla.

Skupina je uspjela prevariti potencijalne kupce u cijelome svijetu. 

Policiji u svojim zemljama javile su se žrtve iz Australije, SAD-a, Engleske, Švedske i Danske.

Austrijska je policija zamolila građane za informacije o mogućim oštećenim osobama u Austriji.