Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKI KORAK ZA OČUVANJE PRIRODE

Otkriće koje bi moglo promijeniti svijet: Znanstvenici slučajno stvorili enzim koji "jede" plastične boce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutno se istražuje može li se enzim poboljšati ako ga se transplantira u bakterije koje mogu izdržati temperature više od 70 stupnjeva Celzija, što je temperatura pri kojoj PET postaje viskozan i kad se razgrađuje deset do sto puta brže.

Znanstvenici su slučajno stvorili enzim koji razgrađuje plastične boce, što bi moglo pomoći riješiti globalni problem zagađenja plastikom. Istraživanje je potaknuto otkrićem iz 2016. godine, kad na odlagalištu otpada u Japanu pronađena bakterija koja je evoluirala i počela se hraniti plastikom. Sada je otkrivena detaljna strukturu ključnog enzima koji proizvodi ta bakterija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovoljan je jedan poziv Nema potrebe da stari automobili završe u prirodi ili trunu po dvorištima: Pogledajte kako na njima možete zaraditi Milijuni plastičnih peleta naplavili španjolske obale Zabrinutost raste VIDEO/FOTO Ekološka katastrofa: Milijuni plastičnih peleta naplavili obalu Sredozemlja

Prilikom analize enzima znanstvenici su nehotice postigli da on bude još učinkovitiji u razgradnji tvari koja se koristi u proizvodnji plastičnih boca. "Ono što se dogodilo je da smo zapravo poboljšali enzim, što nas je prilično šokiralo. Radi se o doista sjajnom otkriću", kazao je prof. John McGeehan sa Sveučilišta Portsmouth, piše Guardian.

"Nadamo se da će nam ovaj enzim pomoći da plastiku razgradimo na početne komponente kako bismo ih mogli doslovno reciklirati u nove plastične predmete. To znači i da više nećemo morati novu plastiku proizvoditi iz nafte i da ćemo značajno smanjiti količinu plastike u okolišu", kaže McGeehan.

"Plastika je nevjerojatno otporna i sporo se razgrađuje. Prizori plastike u moru su zastrašujući. To je jedan od onih materijala koji je napravljen možda malo i predobro", ističe on.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Proceedings britanske Nacionalne akademije znanosti, započelo je otkrićem detaljne strukture enzima koji proizvodi bakterija pronađena na japanskom odlagalištu otpada.

Trenutno se istražuje može li se enzim poboljšati ako ga se transplantira u bakterije koje mogu izdržati temperature više od 70 stupnjeva Celzija, što je temperatura pri kojoj PET postaje viskozan i kad se razgrađuje deset do sto puta brže.

"Mislim da je ovo otkriće sjajno i da će uvelike pomoći u sve ozbiljnijem problemu zagađenja plastikom", rekao je Oliver Jones, kemičar s instituta RMIT u Melbourneu. "Enzimi su neotrovni i biorazgradivi i uz pomoć mikroorganizama ih se može proizvesti u velikim količinama. Pred nama je još dug put prije nego budemo mogli pomoću enzima očistiti svijet od plastike, no ovo je sigurno korak u dobrom smjeru", zaključio je Jones.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene