Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi letovi u zračnoj luci u Lisabonu otkazani su u nedjelju u 22.00 sata po srednjoeuropskome vremenu i ta će odluka ostati na snazi do ponedjeljka u 14.00 sati, zbog oblaka pepela iz islandskog vulkana, objavila je portugalska agencija za zračni promet (NAV).


'Zbog premještanja oblaka na jug, uvedena je zona zabrane eta za područje Lisabona, zbog čega se obustavlja zračna kontrola', dodaje NAV u priopćenju. Po riječima Sofije Azevedo, glasnogovornice NAV-a, 'otkazani su svi letovi do ponedjeljka u 14.00 sati', što je nepuna 24 sati uoči dolaska pape Benedikta XVI. u portugalsku prijestolnicu koji je planiran u utorak oko podneva. Promet u zračnoj luci u Portu koji je u nedjelju bio u prekidu tijekom cijeloga dana, 'ponovo će se uspostaviti u ponedjeljak u 8.00 sati, kao što je bilo planirano', dodala je.

>> Zbog pepela opet zatvoren zračni prostor u Hrvatskoj

>> Islandski vulkan ponovno intenzivno izbacuje pepeo

Na Azorskom otočju u Atlantiku, 1.500 km zapadno od Lisabona, zrakoplovi neće letjeti do ponedjeljka u 14.00 sati, po priopćenju NAV-a. Zbog oblaka vulkanskog pepela u nedjelju je otkazano 308 letova u zračnim lukama diljem Portugala. No unatoč tim poremećajima, predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, mons. Federico Lombardi rekao je za agenciju France Presse u nedjelju oko podneva da 'zasad nema promjena u programu' Svetog Oca. Glasnogovornik biskupije u Lisabonu, mons. Manuel Morujao kazao je da je 'u svakom slučaju' pripremljen 'plan B', ne navodeći nikakve potankosti. (Hina)