Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovije studije

Otisak na Torinskom platnu nije krivotvoren!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova studija pokazuje da Torinsko platno, jedno od najvažnijih ali i tajanstvenih relikvija, nije srednjovjekovna krivotvorina.

Vrlo je vjerojatno da se doista radi o platnu u kojemu je, nakon raspeća, bio umotan Isus Krist, piše Daily Telegraph. Znanstvenici su proveli nekoliko eksperimenata koji su pokazali da otisak Kristovog tijela nije mogao biti 'napravljen' tehnologijom dostupnom u srednjem vijeku. Znanstvenici koje predvodi profesor Paolo Di Lazzo je rekao da je otisak na platnu moguće napraviti jedino posebnim laserom.

Pročitajte i ovo Ilustracija KOD ZADRA Laserom namjerno ometao let zrakoplova, pogledajte kolika mu kazna sada prijeti Slika nije dostupna "Igrao" se u tri navrata Laserom ometao avione u letu na području Zadra: Prijeti mu kazna zatvora do pet godina

Ovaj podatak je još intrigantniji upravo zbog toga što se dugo tvrdilo da je ovo platno iz 14. stoljeća krivotvorina. 'Dvostruka slika (sprijeda i straga) bičevanog i razapetog čovjeka, jedva vidljiva na Torinskom platnu, ima fizičke i kemijske karakteristike koje su tako posebne i jedinstvene da ih je nemoguće dobiti u laboratoriju', rekli su za The Daily Telegraph stručnjaci iz talijanske Nacionalne agencije za nove tehnologije, energetiku i održivi razvoj.

Vatikan se nikada nije izjasnio o autentičnosti Torinskog platna, no Papa je rekao da bi nas ono uvijek trebalo podsjećati na Kristove patnje, prenosi The Daily Telegraph.

'Kada netko govori o bljesku svjetla koje ostavlja trag na platnu, kao u slučaju Torinskog platna, rasprava neminovno dovodi do tema povezanih s čudom i uskrsnućem. Ali mi smo se kao znanstvenici oslanjali samo na provjerljive činjenice', dodao je profesor Di Lazzo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene