Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele vješanje

Osuđenici na smrt u Japanu žele znati dan pogubljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema anketi jednog tijela japanskog parlamenta, 133 japanska zatvorenika osuđena na smrt žele unaprijed znati dan izvršenja kazne i ne žele da ih se pogubi vješanjem.

Većina osuđenika koji čekaju izvršenje smrtne kazne žele unaprijed znati kada će to biti, a ne da o tome budu obaviješteni istog dana, kao što je sada praksa, ističe se u toj anketi koju je od rujna do studenog provodila Mizuho Fukushima, potpredsjednica parlamentarne Lige za ukidanje smrtne kazne.

U rujnu su pogubljena dva zatvorenika, pa je tako u 2012. izvršeno ukupno sedam smrtnih kazna. Od 78 osuđenika na smrtnu kaznu koji su odgovarali na pitanja anketara, 51 je rekao da želi unaprijed znati dan smrti, a mnogi misle da bi se tako mogli oprostiti s obitelji.

Pročitajte i ovo Posljedice požara u studiju Kyoto Animation Četiri godine nakon tragedije Ulaz zgrade slavnog studija zalio benzinom i ubio 36 ljudi: Osuđen je na smrtnu kaznu Ilustracija Pogubljenje dušikom Ubojici nisu mogli pronaći venu prilikom smrtne kazne: Bit će prva osoba pogubljena na strašan način

>>Ovo su posljednje riječi osuđenika na smrt...

Usto, više od polovice ne želi umrijeti na vješalima, nego od injekcije, dodaje se u anketi koju je objavila japanska novinska agencija Kyodo.

Japan je uz Sjedinjene Države jedina industrijski razvijena demokracija koja izvršava smrtnu kaznu, zbog čega redovito prosvjeduju europske vlade i organizacije za ljudska prava. Ukupno 111 zemalja poduprlo je 20. prosinca rezoluciju u kojoj UN svake druge godine poziva na ukidanje smrtne kazne.
SAD, Japan, Kina, Iran, Indija, Sjeverna Koreja, Sirija i još 34 zemlje glasale su protiv te neobvezujuće rezolucije koju ju je donijela Opća skupština. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene