Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masakr u Ruandi

'Master Z' dobio 20 godina zbog masakra nad plemenom Tutsi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni UN-ov sud u Arushi, Tanzanija, osudio je glavnog upravljača i osobu koja je planirala počinjen genocid u Ruandi 1994. godine. Podsjećamo, zločinac je Protais Zigiranyirazo, poznat pod imenom 'Master Z'.

Izrečene su mu dvije 20-godišnje kazne i jedna od 15 godina. Osuđen je da je bio pripadnik bande Akazu, male ali moćne obiteljske Hutu bande, za koju se vjeruje da je pripremila i izvršila masakr nad manjinskim pripadnicima plemena Tutsi, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

Sud je prilikom iznošenja presude rekao kako će se uzeti u obzir godine koje je Protais Zigiranyirazo proveo u zatvoru od svog uhićenja u Belgiji 2001. godine.

On je navodno bio član ozloglašene sklupine Zero Network, odreda smrti, koji je ubio tisuće pripadnika plemena Tutsi. U optužnici, tužitelji navode kako je on naredio i odobrio te platio iskapanje masivne grobnice u kojoj će se pokopati masakrirani. Također optužen je zbog naoružavanja, opremanja i trenirana postrojbi koje su izvršile većinu masakra i naoružanja lokalne populacije u Gisenyi.

Doživotni zatvor za organiziranje genocida

Međunarodni kazneni sud za ratne zločine počinjene u Ruandi osudio je i bivšeg pukovnika Theonestea Bagosoru na doživotni zatvor zbog pomaganja u organizaciji genocida u Ruandi 1994. godine. 

67-godišnji Bagosora koji je u vrijeme zločina bio šef kabineta ministra, osuđen je za pomaganje u planiranju i provedbi genocida.

Zloglasna milicija Interahamwe, koju su činili pripadnici naroda Hutu, izvela je pokolj nad više od 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua u mjesecima političke krize nastale nakon ubojstva predsjednika Juvenala Habyarimane, koji je bio Hutu.

Optužnica tereti Bagosoru i trojicu visokopozicioniranih vojnih dužnosnika za poticanje na 'istrebljenje Tutsija' nakon pogibije predsjednika Habyarimane.

Bagosora je, prema optužnici, napustio pokušaje mirovnih pregovora u Tanzaniji te pri povratku u Ruandu javno objavio da 'priprema apokalipsu'.

ICTR je od 1997. osudio 29 osoba, među njima i poznatog pjevača Simona Bikindija koji je dobio 15 godina zatvora za svoj govor održan u lipnju 1994., kojim je pozvao Hutue da pobiju manjinske Tutsije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene