Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bugarski ministar zdravstva Božidar Nanev podnio je ostavku u utorak nakon što je optužen za rasipanje javnih sredstava pri kupnji cjepiva protiv gripe H1N1 za svotu ocijenjenu previsokom.


'Optužbe su potpuno neutemeljene. Svejedno podnosim ostavku. Ne dolazi u obzir da zauzimam taj položaj dok postoji i najmanja sumnja da sam djelovao protiv interesa Bugarske', priopćio je ministar. Bugarska vlada naručila je 200.000 doza Tamiflua iz švicarskog laboratorija Roche za 6,5 milijuna leva (3,3 milijuna eura) iako je dobila ponudu u visini približno dva milijuna eura za istu količinu od britanskih sanitarnih službi, objavilo je tužiteljstvo u Sofiji.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Poljska jača sigurnost centara za cijepljenje: ''Svjedočimo eskalaciji u brutalnosti, čak nasilju antivakserskih skupina'' Koronavirus, ilustracija Brojke im padaju, ali i dalje traže način da potaknu mlade na cijepljenje. Objavljene moguće nagrade: "Nećemo davati novac!"

Što više, navelo je tužiteljstvo, cjepivo je isporučeno u siječnju, mjesec i pol dana nakon završetka epidemije gripe u Bugarskoj. Vlada desnog centra na vlasti od srpnja postavila je kao prioritet borbu protiv korupcije kao odgovor na učestale kritike Europske komisije. (Hina)