Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv Rusije

Oslobođena članica Pusssy Riota podnijela tužbu Europskom sudu za ljudska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oslobođena članica ruske punk skupine Pussy Riot, Ekaterina Samucevič tužit će Rusiju Europskom sudu za ljudska prava.

Ekaterina Samucevič, članica ruske ženske punk skupine Pussy Riot, podnijela je tužbu Europskom sudu za ljudska prava optužujući Rusiju da je narušila njezino pravo na slobodu govora i da ju je ilegalno zatvorila, rekla je njezina odvjetnica u petak, a prenose ruski mediji.

Prošlog je tjedna moskovski sud oslobodio Samucevič (30) u žalbenom postupku, ali je donio odluku da druge dvije članice skupine, Nadežda Tolokonjikova (22) i Marija Aljohina (24), moraju odslužiti svoje dvogodišnje zatvorske kazne.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo Ilustracija NIJE NIŠTA DOKAZALA Europski sud za ljudska prava: "Majci koja je odbila cijepiti dijete pa dobila kaznu nisu povrijeđena prava"

>> Ruske novine ismijavaju odluku pravosuđa u slučaju Pussy Riot

Odvjetnica Irina Hrunova je izjavila da je uhićenje njezine klijentice bilo kršenje slobode izražavanja mišljenja čime je prekršen "Članak 10 europske konvencije koja jamči slobodu govora". Hrunova je rekla da će konačna i detaljna žalba biti uložena Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu do kraja godine.

Tri članice Pussy Riota završile su iza rešetaka 17. kolovoza, nakon što ih je sud proglasio krivima zbog huliganizma i poticanja vjerske mržnje jer su u veljači molitvom u crkvi pozivale Gospu da predsjednika Vladimira "Putina otjera s vlasti".

Hrunova je rekla da njezina klijentica nije sudjelovala u "molitvi" pred oltarom, jer je bila privedena 15 sekundi po ulasku u katedralu. Sud je time uzeo u obzir pojedinačnu odgovornost svake članice skupine. Tolokonjikova i Aljohina bit će prebačene u radni logor stotinama kilometara udaljen od Moskve. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene