Oslobođene djevojke u Nigeriji 01
Oslobođene djevojke u Nigeriji 01 Foto: Afp

Naoružani napadači oslobodili su svih 279 djevojaka otetih iz škole na sjeverozapadu Nigerije, objavili su u utorak tamošnji dužnosnici, a žrtve su opisale kako su ih otmičari tukli i prijetili im vatrenim oružjem.


Učenice iz Jangebea, grada u saveznoj državi Zamfara, otete su u petak nešto nakon ponoći. Sada su sve oslobođene, rekao je guverner Zamfare Bello Matawalle.

Umma Abubakar, jedna od oslobođenih, opisala je njihovo zatočeništvo.

''Većina nas imala je ozlijeđena stopala, pa nismo mogle nastaviti pješačiti, a oni su rekli da će ustrijeliti sve koji ne mogu hodati'', rekla je za Reuters.

Škole na sjeveru Nigerije česte su mete masovnih otmica naoružanih skupina koje traže otkupninu. Takve operacije počela je džihadistička skupina Boko Haram, a provodi je i njezin ogranak, Islamska država zapadne Afrike.

Odlazak iz HNK nakon završene komemoracije za Milana Bandića Pogledajte tko je sve bio na komemoraciji u HNK-u povodom smrti Milana Bandića

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagreb - 4 Damir Boras: "Nitko me nije spriječio u dodjeli doktorata Bandiću. To je još u postupku"

Otmica u petak druga je u tjedan dana na sjeverozapadu Nigerije, regije koja je sve češće meta bandi.

Guverner Matawalle kazao je kako je oslobađanje djevojaka iz Jangebea postignuto suradnjom vlade i ''pokajničkih bandita'', u sklopu programa amnestije.

Oslobođene djevojke u Nigeriji 01
Oslobođene djevojke u Nigeriji 02 Foto: Afp

''Oni koji se pokaju surađuju s nama, rade za vladu i za sigurnost'', rekao je guverner.

Prvotna izvješća govorila su o 317 otetih, no glasnogovornik vlade Zamfare Sulaiman Tanau Anka objavio je da ih je bilo 279 jer je dio učenica pobjegao u grmlje u vrijeme otmice.

Većina djevojaka nije ozlijeđena, no njih desetak odvedeno je u bolnicu.

Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari u utorak je rekao kako mu je vijest o oslobađanju donijela ''nevjerojatnu sreću'', pa je upozorio protiv plaćanja otkupnine otmičarima, što njegova vlada odbija raditi.

''Otkupninama će se otmice samo nastaviti'', kazao je čelnik najmnogoljudnije afričke države.

UNICEF je pozvao nigerijsku vladu da zaštiti škole kako učenici ne bi strahovali od pohađanja.

Otmičari su u subotu oslobodili i 27 dječaka, otetih 17. veljače u saveznoj državi Niger.

Andrej Plenković Plenković: "Filipović je sjajan kandidat za gradonačenika Zagreba. Pristojan je, ali ima onu sportsku drskost"

Nasilje nad ženama i dalje ogroman problem - 5 Htjela prekinuti vezu s 40-godišnjakom, a on ju potom udarao šakama, čupao za kosu, bacio na tlo i prijetio

Boko Haram je 2014. oteo više od 270 učenica u sjeveroistočnom gradu Chiboku, što je bila najveća otmica dotad. Za oko 100 učenica i dalje se traga.