Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne zna se točan broj

Napadači oteli najmanje 300 djevojčica na sjeverozapadu Nigerije

Nigerija, prosvjed za vraćanje otetih žena (Foto: TONY KARUMBA / AFP)
Nigerija, prosvjed za vraćanje otetih žena (Foto: TONY KARUMBA / AFP) Foto: TONY KARUMBA / AFP
Nepoznati napadači oteli su nekoliko stotina djevojčica školskog uzrasta iz grada Jangebea na sjeverozapadu Nigerije rano u petak, rekao je glasnogovornik vlade, a riječ je o drugoj otmici djece u nešto više od tjedan dana.

Zasad nije poznat točan broj djevojčica otetih u napadu na srednju državnu djevojačku školu u Jangbeu, ali procjenjuje se da ih je oteto najmanje 300.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pucali na djecu Naoružana banda na motorima upala u školu i odvela više od 280 učenika: To područje kontrolira odcijepljena frakcija Boko Harama Slika nije dostupna O otetim djevojčicama Michelle Obama: 'Moj suprug i ja osjećamo revolt i tugu'

"Nepoznati broj napadača nasumično je pucao i odveo djevojčice", rekao je Sulaiman Tanau Anka, povjerenik za informiranje iz savezne države Zamfara. "Prema meni dostupnim informacijama, došli su u vozilima kojima su odvezli učenice, a neke su odveli pješke."

Snage sigurnosti prolaze područjem i tragaju za otetim djevojčicama, dodao je.

Policija, vojska i obavještajne službe nisu odgovorili na pozive za komentarom.

Porast broja naoružanih militanata na sjeverozapadu zemlje doveo je do sloma sigurnosti na sjeveru najmnogoljudnije afričke zemlje, gdje su otmice školske djece postale redovita pojava.

Porast je djelomično potaknut značajnim vladinim plaćanjem otkupnina u zamjenu za djecu, rekli su službenici, govoreći o tome pod uvjetom da ostanu anonimni. Nigerijska vlada redovito niječe takve otkupnine.

Prošli tjedan nepoznati napadač ubio je učenika u noćnom napadu na internat u središnjoj državi Niger te je oteo 42 osobe, uključujući i 27 učenika. Taoci tek trebaju biti pušteni.

U prosincu su deseci napadača oteli 344 dječaka školskog uzrasta iz grada Kankare na sjeverozapadu savezne države Katsine. Oslobođeni su nakon šest dana, no vlada je zanijekala da je platila otkupninu.

Ogranak Islamske države u zapadnoj Africi oteo je 2018. godine više od 100 djevojčica školske uzrasti iz grada Dapchija na sjeveroistoku Nigerije, i sve su puštene, osim djevojčice kršćanske vjeroispovijesti. Otkupnina je plaćena, prema Ujedinjenim narodima.

Možda najzloglasnija otmica proteklih godina bila je kad su militanti Boko Harama oteli 276 djevojčica iz grada Chiboka u saveznoj državi Borno u travnju 2014. godine. Incident je privukao veliku globalnu pozornost, dok je nekoliko poznatih osoba pozvalo na njihovo puštanje.

Većinu je pronašla ili spasila vojska, ili su oslobođeni u pregovorima između vlade i Boko Harama, također za pozamašnu otkupninu.

Oko 100 djevojaka i dalje nedostaje, ili su s Boko Haramom ili su mrtve, rekli su sigurnosni službenici.

Kriminalne bande koje pljačkaju i otimaju na sjeveru zemlje ubile su stotine ljudi. Zemlja se također bori s time da suzbije islamističke pobune na sjeveroistoku i nasilje u zajednicama zbog prava na ispašu u središnjim državama.

Predsjednik Muhammadu Buhari zamijenio je svoje dugotrajne vojne zapovjednike ranije ovaj mjesec zbog pogoršanja nasilja, s naoružanim skupinama koje se bore da zadobiju kontrolu nad sjeveroistočnim gradovima preplavljenim pobunama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene