Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor Clinton i Zelaye

Oscar Arias mirovni posrednik u Hondurasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak je izrazila potporu naporima Organizacije američkih država (OAS) za mirno rješenje političke krize u Hondurasu i obnovu ustavnog poretka, predloživši predsjednika Kostarike Oscara Ariasa kao mirovnog posrednika.

'SAD podržava obnovu demokratskog ustavnog poretka u Hondurasu. Podržavamo napore OAS-a za nalaženje mirnog rješenja..no mislimo da je tamo potreban posrednik, i podupiremo predsjednika Ariasa za tu važnu ulogu', izjavila je Clinton nakon sastanka sa svrgnutim honduraškim predsjednikom Manuelom Zelayom u State Depertmentu.

Pročitajte i ovo Izvlačenje mrtvih nakon pada helikoptera u Hondurasu (Foto: AFP) Razdor u siromašnoj zemlji Pobjeda predsjednika Hondurasa zasjenjena tragedijom: U padu helikoptera poginula mu sestra Slika nije dostupna Kud mama i tata Clintonovi idu dalje: Nakon Billa i Hillary, na redu za politiku je kćer Chelsea

Arias kao posrednik

Arias bi trebao posredovati između Zelaye i onih koji su ga svrgnuli u državnom udaru 28. lipnja, postavljajući privremeno na njegovo mjesto predsjednika parlamenta Roberta Michelettija. Clinton je kazala da se 'predsjednik Zelaya složio' kako je prirodno da Arias preuzme tu ulogu, obzirom da je predsjednik Saveza zemalja srednje Amerike (CAA), a za svoje je mirovno posredovanje u Salvadoru nagrađen Nobelovom nagradom za mir.

Kazala je kako je u utorak razgovarala i s Ariasom, koji je pristao preuzeti ulogu posrednika, te dodala da je i Micheletti pristao na Ariasovo posredništvo. Svrgnuti predsjednik Zelaya je nakon sastanka u Washingtonu izjavio za honduraški radio kako se čini da je "Arias prava osoba, prihvaćena od svih predsjednika" za posrednika u honduraškoj krizi.

Zelaya je najavio da će se u četvrtak u Kostariki sastati na pregovorima s privremenom vladom Hondurasa. Hillary Clinton je pozvala sve strane da se 'suzdrže od nasilja i kroz dijalog traže miroljubivo, ustavno i trajno rješenje za ozbiljne podjele u Hondurasu'. Clinton je izbjegla odgovoriti na pitanja novinara o kompromisu koji američka strana, prema ranijim izjavama dužnosnika administracije, navodno vidi kao rješenje krize u Hondurasu.

>> Honduras: Vojnici blokirali pistu, Zelaya nije mogao sletjeti

To rješenje uključuje vraćanje Zelaye na vlast u Tegucigalpi da odsluži preostalih šest mjeseci mandata, uz uvjet da odustane od ustavnih promjena koje bi mu omogućile da se natječe za drugi mandat. Njegovo insistiranje na referendumu o ustavnim promjenama, koji je nacionalni Vrhovni sud proglasi nelegalnim, bilo je povod za državni udar 28. lipnja.

'Sada kad imamo proces posredovanja, za koji se nadam da će ubrzo započeti, ne želim prejudicirati o čemu se strane mogu dogovoriti. Postoji puno različitih pitanja, no mislim kako je pošteno pustiti stranama da ih riješe, uz pomoć predsjednika Ariasa', kazala je Clinton. Ona je izrazila nadu da će na kraju posredovanja doći do obnove demokratskog ustavnog poretka u Hondurasu uz suglasnost svih zaintersiranih strana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene