Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Terorist koji je uhićen u petak, a koji je povezan s napadima u Bruxellesu ušao je u Europu navodno s krivotvorenom putovnicom i to nakon što je na Facebooku objavio svoje fotografije iz Sirije gdje se borio za Islamsku državu.


Osama Krayem je sirijskog podrijetla a odrastao je u Švedskoj. Navodno je jedan od petorice terorista koji su uhićeni u racijama u petak, među kojima je i Mohammed Abrini za kojeg se sumnja da je 'muškarac sa šeširom' s briselskog aerodroma.

'Još ispitujemo je li Abrini treći muškarac kojeg su nadzorne kamere snimile u briselskoj zračnoj luci, tzv. muškarac sa šeširom,' izjavio je tužitelj Eric Van der Sypt.

Vezani članci Snimka akcije protiv al-Bagdadija (Foto: U.S. Central Command) Američka vojska objavila snimku i fotografije akcije u kojoj je ubijen Al-Bagdadi Salah Abdeslam (Foto: AFP) Jedini preživjeli terorist iz napada u Parizu dobio 20 godina zatvora za pokušaj ubojstva belgijskih policajaca

Policiji je u uhićenju Krayema ponajviše pomogao njegov Facebook profil na kojem je objavljivao svoje fotografije.

Za 23-godišnjeg Krayema pretpostavlja se da se Islamskoj državi priključio 2014. godine, prije nego što je počeo koristiti krivotvorenu putovnicu na ime Naim al-Hamed s kojom je u rujnu prošle godine ilegalno putovao migrantskom rutom od Turske do Grčke pa onda u Belgiju. S još jednim muškarcem stigao je prvo u njemački izbjeglički kamp Ulm gdje ga je 3. listopada pokupio Salah Abdeslam i odveo u Belgiju.

Krayem je odrastao u švedskom Malmeu. Na Facebooku je objavljivao svoje fotografije s AK-47, odjeven u vojnu odoru i s obilježjima Islamske države.

Pretpostavlja se da je Krayem muškarac kojeg su nadzorne kamere snimile u trgovačkom centru kako kupuje torbe koje su korištene u terorističkim napadima u Bruxellesu. Još nije potvrđeno da je on drugi muškarac koji je snimljen s Khalidom El Bakraouiem koji se raznio u stanici metroa Maelbeek, piše Daily Mail.  

Uhićenje Abrinija potvrđuje vezu između napada u Parizu i Bruxellesu

Uhićenje Mohameda Abrinija u petak u Bruxellesu potvrdilo je vrlo usko vezu između napada 13. studenoga prošle godine u Parizu i napada 22. ožujka u Bruxellesu, no ostaju još brojna pitanja na koje treba odgovoriti, piše u subotu AFP.

Abrini je bio na europskom popisu najtraženijih otkad je identificiran na snimkama nadzornih kamera dva dana prije napada u francuskoj prijestolnici 13. studenoga 2015., a kamere su ga ulovile u automobilu zajedno sa Salahom al-Abdeslamom, nedavno uhićenim glavnim preživjelim osumnjičenikom za pariške napade.

Belgijsko se pravosuđe pitalo se je li taj 31-godišnji Belgijanac marokanskog porijekla i "muškarac sa šeširom", treći sudionik dvostrukog samoubilačkog napada na zračnu luku Zaventem u Bruxellesu. U subotu je potvrđeno da je.

Abrini, kojeg također traže i francuske vlasti, trenutno je u središtu istrage belgijskih službi, potvrdio je za agenciju izvor blizak istrazi. Njegov pritvor može trajati 24 sata, ali se može pri produljiti.

Tijekom posljednjih pet mjeseci istraga je otkrila veze Abrinija s pariškim napadima, a spominje se pružanje logističke podrške, prijateljstvo iz djetinjstva s braćom Salahom i Brahimom Abdeslamom u Molenbeeku, odrastanje u toj arapskoj četvrti Bruxellesa, a također je snimljen u društvu sa Salahom na sjeveru Pariza u automobilu koji je dva dana kasnije poslužio za prijevoz bombaša samoubojica na stadion, popularni Stade de France.

Za sada je djelomično riješena jedna od zagonetki u istrazi: potvrđeno je da je Naim Al Hamed, čiji su otisci prstiju pronađeni u ulici Max Roos, u stvari Osama Krayem. On je 20. rujna registriran pod imenom Naim Al Hamed kao izbjeglica na grčkom otoku Lerosu, a početkom listopada je u Njemačkoj pokupljen automobilom koji je iznajmio Salah Abdeslam. Taj 23-godišnjak je odrastao u četvrti Rosengard u Malmou, kao i popularni nogometaš iz BIH Zlatan Ibrahimović.

U petak su uhićena još trojica muškaraca, a jedan od njih je Herve B.M., dok se za ostalu dvojicu ne znaju niti inicijali. Policijska akcija odvijala se u četvrtima Anderlecht i Laeken u Bruxellesu.

Ministar unutarnjih poslova Jan Jambon pa čak i kraljevska palača su čestitali službama sigurnosti i tužiteljstvu na dobro izvedenoj akciji. Jambon je najavio nastavak borbe protiv terorizma.