Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP) Foto: Afp

Mađarski premijer Viktor Orban , ohrabren rastom popularnosti desničarskih stranaka u Europi, u subotu je rekao da će izborima za Europski parlament iduće godine dominirati "jedna ozbiljna zajednička tema - imigracija".


Govoreći predstavnicima mađarske manjine u Rumunjskoj, Viktor Orban je rekao da se desne stranke trebaju ujediniti kako bi "svu našu pozornost usmjerili na europske izbore 2019." i postaviti migracije kao glavnu temu.

Vezani članci Migranti, ilustracija Na granici Mađarske i Srbije otkriven tunel za ilegalni ulazak migranata dug 24 metra Slika nije dostupna Orban odustao od smrtne kazne

"Kršćanska demokracija nije liberalna... ako hoćete, ona je neliberalna", rekao je Orban.

Mađarski čelnik je rekao da, za razliku od liberalne demokracije, kršćanska demokracija, koju on zamišlja za Europu, odbacuje multikulturalizam i imigraciju, te je protukomunistička i zastupa kršćanske vrijednosti.

Orban je u Europskoj uniji jedan od vodećih protivnika imigracije. Od migrantske krize 2015/20166. godine Mađarska je postavila žičane ograde na granice i donijela niz zakona protiv migranata i humanitarnih organizacija koje im pomažu. (Hina)