Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP)

Referendumu se odazvalo samo 40 posto birača, no to mađarskog premijera nije spriječilo da ga ocijeni uspješnim.


Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je danas kao nevažan neuspjeh referenduma o obvezujućim europskim kvotama za migrante, kazavši da je zadovoljan iskazanom potporom i najavivši da će predložiti ustavne promjene "u duhu rezultata referenduma".

"Referendum je postigao cilj", rekao je Orban u mađarskom parlamentu dan nakon referenduma koji nije važeći jer se nije odazvalo dovoljno birača. Referendum je "razjasnio stvari."

Istaknuo je da je referendum bio jedini "pošten način" da se Mađarima omogući da odluče s kime žele živjeti u zemlji.

Premda rezultat referenduma nije pravno obvezujući za parlament, Orban je kazao da bi ga zastupnici ipak mogli odlučiti provesti te najavio da će predložiti promjene ustava "u duhu rezultata referenduma", prenosi MTI

Na referendum se odazvalo samo 40 posto birača, a trebalo je više od polovice. Gotovo svi oni koji su glasovali, njih 98,3 posto, ili 3,2 milijuna od ukupno osam milijuna registriranih birača, podržali su Orbana glasujući protiv europskih kvota.

Orban je istaknuo da je europske kvote odbacilo 3,3 milijuna ljudi, što je više od 3,050.000 koliko je glasovalo za ulazak u EU.

"Napali smo briselski sustav"

Napomenuo je da je to i milijun glasova više od potpore koju je koalicija Fidesza i demokršćana dobila na izborima 2014. godine. "Od 1990. nijedna stranka nikada nije dobila toliku potporu."

"Napali smo briselski sustav kvota", rekao je, inzistirajući da rezultati pokazuju da se "mora boriti". Dodao je i da postoje "neki koji pokušavaju obezvrijediti, ignorirati volju 3,2 milijuna ljudi, ali nitko ne može natjerati pošteno izabrane mađarske zastupnike da to učine".

Mađarska ima prostora da "dobije bitke u Bruxellesu" oko ovoga jer se mnogi Europljani protive kvotama, kazao je, upozorivši da očekuje napade "EU-a na Mađarsku", čak "osvetu ili ucjenu". Dodao je i kako je Mađarska od ulaska u EU ispunila sve fiskalne zahtjeve i implementirala europske zakone u svoje zakonodavstvo te stoga ima svako pravo odlučivati o ključnim pitanjima EU-a. 

Kvote i na Europskom sudu pravde

Europska komisija objavila je nešto ranije da poštuje demokratsku volju mađarskih birača, kako onih koji su izišli na referendum, tako i onih koji nisu glasovali, izjavio je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

Iako oporba ocjenjuje da je neuspjeli referendum Orbanov poraz, čini se da političkih posljedica neće biti. "Orban još ima iza sebe birače", napominje oporbeni list Nepszabadsag.

Budimpešta pokušava europske kvote srušiti i na Europskom sudu pravde (ECJ).  (Hina)