Draško Stanivuković (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)
Draško Stanivuković (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Oporbeni zastupnik u parlamentu Republike Srpske Draško Stanivuković najavio je u petak da će napustiti Bosnu i Hercegovinu zbog osobne sigurnosti, optuživši vlast i policiju u RS-u da mu prijete i ugrožavaju život.


On je novinarima u Banjoj Luci kazao kako planira otići preko granice tijekom vikenda, pojašnjavajući kako su mu iz policije ranije tijekom dana prijetili i najavljivali kako će ga privesti ukoliko se ne odazove još jednom pozivu na saslušanje. Istaknuo je kako sada osjeća nesigurnost jer mu prijetnje stižu svakodnevno pa mora razmišljati i o odlasku iz Banje Luke gdje živi.

Vezani članci Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) 2 Ministar policije RS-a zaprijetio prosvjednicima: "Svjesno ćete ući u sukob s policijom"; Dodik poručio: "Šokiran sam" Davor Dragičević ne odustaje tražeći pravdu za smrt sina Davida (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nobilo istupio iz pravnog tima koji je istraživao smrt Davida Dragičevića: "Političari manipuliraju njegovim ocem"

"Razlog je to što mi je ugrožena osobna sigurnost", kazao je Stanivuković koji je na izborima u listopadu 2018. izabran za zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a kao kandidat Partije demokratskog napretka (PDP) koja je sada najvažnija oporbena stranka u tom entitetu.

Stanivuković je kazao kao mu neprestano stižu prijetnje otkako je ranije ovog tjedna objavio snimku nastalu kada je jedan policijski dužnosnik prijetio njegovom suradniku Ivanu Begiću da će ga prebiti i baciti niz stepenice a sve to lažno prikazati kao nesretan slučaj.

Begić je pozvan na saslušanje u policiju nakon što je Stanivuković prijavio da su mu nepoznati počinitelji uništili automobil. Begić je pozvan jer je prije toga vozio taj Stanivukovićev automobil. Osoba koja mu je u policiji prijetila naknadno je identificirana kao inspektor Miloš Bandić.

Stanivuković je audio snimku pustio i na ovotjednoj sjednici entitetskog parlamenta a iz MUP-a Republike Srpske naknadno su potvrdili kako je snimka autentična. Najavili su kako će protiv inspektora pokrenuti stegovni postupak zbog "bahatog i neprofesionalnog ponašanja" ali su istodobno najavili kazneni progon Stanivukovića i Begića zbog neovlašenog tonskog snimanja.

Stanivuković je u petak kazao kako sličnih snimki ima još te da će ih postupno plasirati sve dok svima ne postane jasno čime se sve služe vlast i policija u RS. "Suludo je da ljude koji nisu ni saslušani, koji su žrtve, kazneno progone a čovjek koji prijeti ide na stegovni (postupak). To je morbidno", kazao je Stanivuković.

Policija ni nakon tri dana nema nikakvih informacija o tome tko je Stanivukoviću uništio automobil a on je nakon svega najavio kako planira poduzeti posebne mjere da bi se zaštitio. Najavio je kako u policiju neće ići bez pratnje prijatelja i odvjetnika.

Draško Stanivuković otvoreno je podupro prošlogodišnje prosvjede skupine "Pravda za Davida" i pridružio se skupovima na kojima se tražilo otkrivanje istine o smrti mladića Davida Dragičevića.

Policija ga je zbog sudjelovanja na tim prosvjedima tri puta privodila te ga prekršajno prijavila a kaznenu prijavu protiv njega su podnijeli zbog "oštećenja policijske imovine" što je navodno počinio dok se opirao privođenju. (Hina)