Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najopasniji terorist na svijetu, kako su ga prozvali američki mediji, Abu Bakr al-Baghdadi vlada područjem pet puta većim od SAD-a, a cilj mu je kontrolirati još više.


Abu Bakr al-Baghdadi 2009. godine pušten je iz jednog zatvoreničkih kampova u Iraku, kojima su upravljali Amerikanci. Danas je upravo on vođa Islamske države Iraka i Sirije (ISIS) i smatra se najmoćnijim teroristom na svijetu, piše portal Western Journalism.

Vezani članci Joe Biden Biden naredio zračne napade na snage koje podupiru Iran u Iraku i Siriji Slika nije dostupna "Bezvoljni" militanti ISIS-a ne žele se boriti, bole ih leđa i glava i žele natrag u Europu

Pod njegovom je kontrolom sjeverni Irak i istočna Sirija, područje pet puta veće od SAD-a. Čak ni Osama bin Laden nije bio u stanju zarobiti toliko veliko područje.

San Abu Bakr al-Baghdadija, sada je Bliski istok kojim upravlja sunijski vladar fundamentalist.

Novi svjetski neprijatelj broj jedan želi ono što se u islamu zove kalifat - islamsko carstvo skrojeno prema davnim vladarima, koje bi se prostiralo i u druge muslimanske države, poput Saudijske Arabije, Egipta i Libije.

Satelitske snimke i fotografije otkrile stravičnu stvarnost

Za razliku od Osame bin Ladena, koji se skrivao cijelo desetljeće i s vanjskim svijetom komunicirao samo putem videa, Baghdadi se nemilosrdno bori na linijama sukoba, a njegova je okrutnost bez premca.

Masakrira sve civilne oponente, a njegov omiljeni oblik egzekucije je obezglavljivanje. Osim toga, naređivao je i razapinjanja, piše portal. Ovo tjedna, ISIS je na društvenim mrežama objavio fotografije koje pokazuju stotine izrešetanih tijela.

Fotografije imaju jak efekt, stvarajući strah kod ISIS-ovih oponenata, a divljenje kod umobolnih radikala koji se pridružuju ovom osuđivanom zločincu.

Osim loše moralne higijene kada je u pitanu odnos prema zarobljenicima, Baghdadi sličan odnos ima i prema imovini. Nezaustavno pljačka sve što stigne kamo god pošao.

Prema jednom izvještaju, ISIS je uzeo 450 milijuna dolara u gotovini i zlatu samo iz centralne banke u Mosulu. Ubrajajući njegove prijašnje pljačke, dolazi se do izračuna da je 'težak' milijardu dolara, odnosno da je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i najbogatiji čovjek u Iraku.
S resursima koje je ISIS prikupio, skupina bi mogla napasti gotovo bilo gdje na svijetu, zaključuje Western Journalism.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju