Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Grčka: U požarima poginulo 63 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj poginulih u strašnim požarima koji već tri dana haraju Grčkom popeo se na 63 ljudi, a gasitelji su uz pomoć zračnih snaga uspjeli spasiti antičku Olimpiju, rodno mjesto Olimpijskih igara, kojeg su gotovo progutali plameni jezici.

"Privremeni podaci govore o 63 mrtvih, dva su tijela otkrivena u selu Agnanta", kazao je dužnosnik Panos Efstathiou.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku Grčke hitne službe ispred brodarske tvrtke u Ateni Drama u Grčkoj Stravična pucnjava u Ateni: Bivši zaposlenik upao u tvrtku pa ubio tri osobe i presudio sebi

Uz vjetar jači od 70 km/h, trideset požara prijetilo je na zapadu i istoku poluotoka Peloponez gdje se nalaze navažnija žarišta, koje je zasad nemoguće ugasiti, usprkos padu temperature na 33 stupnja koliko se za danas predviđa.

Više od 800 grčkih vatrogasaca, uz pomoć više desetaka stranih, s 20 aviona i 19 helikoptera, borilo se na Peloponezu gdje je stradala većina žrtava (59 osoba) kao i na otoku Eubeji, gdje su poginule četiri osobe. 

Novi požari izbijaju brže nego se stari uspijevaju staviti pod nadzor, sa 63 nova požarišta u nedjelju. Vatrena stihija progutala je brojna sela, šume i farme, ostavljajući spaljenu zemlju, ponegdje prekrivenu lešinama izgorjelih životinja.

Ipak, antički lokalitet i arheološki muzej u Olimpiji, kojima je plamen zaprijetio u nedjelju, spašeni su uz pomoć šest zrakoplova, dva helikoptera, 15 vozila i 45 gasitelja. 

"Novi arheološki muzej je spašen, a vatra nije uspjela prodrijeti u antičku Olimpiju, svi su protupožarni sustavi funkcionirali", rekao je glavni tajnik ministarstva kulture Christos Zahopoulos.

Vlada je u subotu proglasila izvanredno stanje objavivši da požari gore u većem dijelu zemlje.

Također je ustvrdila da su brojni požari podmetnuti te je ponudila nagradu od milijun eura za informacije koje bi omogućile uhićenja piromana koji su podmetnuli požare.

Francuska je jučer poslala četiri kanadera i 60 vatrogasaca koji djeluju na jugu Peloponeza dok je Italija poslala jedan zrakoplov, a Cipar 30 vatrogasaca.

Očekuju se zrakoplovi i helikopteri iz Srbije, Izraela, Slovenije,
Španjolske, Rumunjske, Njemačke, Norveške, Nizozemske i Austrije. Atena je zatražila pomoć i od SAD-a i Rusije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene