Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski ministar pravosuđa Clemente Mastella pozitivno je ocijenio zakon o oprostu za manja krivična djela, izglasan u Parlamentu krajem srpnja ove godine, koji je omogućio da se više od 23 tisuće zatvorenika nađe na slobodi.Od usvajanja zakona o oprostu do danas iz talijanskih zatvora je izašlo točno 23.543 zatvorenika, od kojih je u zatvor vraćeno 742 nakon što su počinili novo krivično djelo, odnosno samo tri posto.

Vezani članci Prestanak pušenja, ilustracija Svi rođeni nakon 2008. godine više neće moći kupiti duhanske proizvode: "Želimo osigurati da mladi nikada ne počnu pušiti" Promjene u 2022. Osvetnička pornografija postaje kazneno djelo, raste minimalna plaća... Koje nas sve promjene čekaju od 1. siječnja

Mastella je ocjenio kako je to jako mali postotak, te kako on znači da je zakon koji je omogućio mnogim zatvorenicima raniji izlazak na slobodu bio dobar unatoč mnogim kritikama koje je izazvao.

Talijansko javno mišljenje protivilo se i još uvijek se protivi
zakonu o oprostu kojim je omogućeno, kako se ističe, da više od 23 tisuće kradljivca i zločinaca slobodno šeće Italijom. 

Posebne polemike otvorene su ovih dana nakon što su suci odobrili zahtjev za primjenu tog zakona i u slučaju Luigija Chiattija, koji je osuđen u kolovozu 1993. na 30 godina zatvora zbog ubojstva dva dječaka od 4 i 13 godina. Chiatti ne bi smio odmah izići iz zatvora, ali sama činjenica da su mu suci smanjili kaznu s 30 na 27 godina zatvora na osnovu zakona o oprostu izazvala je žestoke polemike. Uz primjenu drugih olakšavajućih okolnosti, ubojica dvoje djece mogao bi se i ranije naći na slobodi.

Mastella kaže kako je zakonom o oprostu učinjen prvi korak u novom pravosuđu. Zatvori više nisu prekrcani, a prije donošenja zakona u zatvorima je bilo 60 tisuća osoba. Sljedeći korak je donošenje zakona po kojem bi zatvorska kazna bila primijenjena samo 'kao ekstremna mjera za teška kriminalna djela tj. za one koji počinjenim zločinom izazivaju društvenu uzbunu', kaže Mastella dodajući da bi se za ostale određivala alternativna kazna od zatvorske.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju