Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon odlaska iz Sirije najčešće se kao konačna destinacija biraju Pariz, London ili Stockholm.


Dok svijet gleda slike sirijskih izbjeglica koji su utočište našli po kampovima u Jordanu, samo par kilometara od granice sa Sirijom, njihovi bogati sunarodnjaci snalaze se na svoj način. Jedni tako u susjednu zemlju odlaze u konvojima, a oni s dubljim džepovima i gomilom bankovnih računa odlaze u Europu u luksuznim zrakoplovima, jahtama i kruzerima.

Vezani članci Satovi U doba kada su satovi svuda oko nas, konačno pokazali zašto još uvijek kupuju ručne satove Sirijska djevojčica koja se smijala bombama Video zbog kojeg ćete pustiti suzu: Djevojčica koju je otac učio da se smije dok oko njih padaju bombe sada je na sigurnom

>> Sirijski vojnici pucali trudnicama u trbuh za cigarete?!

Daily Telegraph razotkrio je lanac ilegalne prodaje putovnica i viza na ulicama Damaska i Bejruta, te tajne poslove turističkih agencija koje onima koji to mogu platiti sređuju prvorazredni bijeg iz Sirije.

Mreža ilegalnog, ali luksuznog izlaska iz Sirije proteže se od Libanona i Turske, pa sve do europskih metropola, Pariza, Londona i Stockholma koje bogati Sirijci najčešće odabiru kao konačnu destinaciju nakon napuštanja domovine. Čak i ako nemaju dokumente, 'turistički agenti' ih mogu nabaviti bez većih problema. Sirijsku putovnicu je najlakše nabaviti i ona se može dobiti za par stotina dolara. Najpopularnija ruta je odlazak zrakoplovom iz Bejruta do Istanbula, obzirom da Sirijcima nije potrebna viza za Tursku.Mreža suradnika na granici, carini i u diplomatskim predstavništvima

Čovjek iz krijumčarske mreže zatim klijentima sređuje odlazak u Bugarsku, a jedan od onih uključeni u ovaj 'biznis' rekao je Telegraphu kako je Bugarska postala najbolja tranzitna zona za prebjege s Istoka koji traže put prema Zapadu. U Bugarskoj klijente čeka drugi 'turistički agent' koji im sređuje zrakoplov za Austriju, Italiju ili Švedsku. Naime, na toj ruti, odnosno u usputnim zemljama do tamo svaki 'agent' ima nekoga u diplomatskim predstavništvima, na carini ili graničnim kontrolama. Ti ljudi za određenu naknadu bez zaustavljanja propuštaju one koji nemaju ispravne dokumente i sređuju im vize.

A da sve izgleda kao aranžman iz turističke agencije govori i podatak da tijekom cijelog puta Sirijci imaju 'turističkog vodiča' koji im je na raspolaganju za sve što im zatreba. Put samo od Bejruta do Bugarske košta oko deset tisuća eura po osobi. Cijena puta od Bugarske ovisi o tome gdje se dalje ide, no ukupna suma za bijeg iz Sirije do konačnog odredišta na ovakav način je oko 40.000 eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook