Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko pet milijuna beba začetih medicinski potpomognutom oplodnjom rođeno je u svijetu od 1978., nakon prve 'bebe iz epruvete' Louise Brown, procjene su iznesene na konferenciji u Istanbulu.


Po Europskom društvu za ljudsku reprodukciju i embriologiju, bebe rođene nakon začeća medicinski potpomognutom oplodnjom predstavljaju 0,3 posto od 130 milijuna beba koje su se otad rodile u svijetu. Brojka od pet milijuna temelji se na podacima o oplodnji in vitro prikupljenim u svijetu do 2008. te na procjenama za tri i pol sljedeće godine za koje statistika još nije dostupna.

Vezani članci Ana Šimić i Katarina Turković Gulin (Foto: Pixell) Svaki šesti par bori se s neplodnošću: "Počnite primjenjivati Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji" Slika nije dostupna Ostvario joj se san: U 60-oj godini umjesto da postane baka, ona je rodila curicu

>> Pogledajte kako je Dunja Špoljar umalo rasplakala Sabor: Moja kći je dijete iz epruvete

Oplodnja in vitro je oplodnja koja se vrši izvan tijela žene, u laboratoriju, otkud i naziv "bebe iz epruvete". Predmet žive polemike na samim počecima, medicinski potpomognuta oplodnja kroz godine je postala uobičajeni učinkoviti tretman za brojne neplodne parove.

"Tehnike su se uvelike poboljšale kroz godine, uz povećanje postotka uspješnih trudnoća. Bebe koje se rađaju (medicinski potpomognutom oplodnjom) jednako su dobrog zdravlja kao i bebe začete prirodnim putem", kazao je David Adamson, predsjednik Međunarodnog odbora za nadzor medicinski potpomognute oplodnje. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.