Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Indeks ekonomske klime

Europska komisija pesimistično o hrvatskom gospodarstvu: Pogledajte koji sektori stoje najlošije

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Očekivanja za europsko gospodarstvo u srpnju su izrazitije pogoršana, a smanjena su i u Hrvatskoj, pokazalo je u četvrtak istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj smanjen je u srpnju za 2,8 bodova u odnosu na lipanj, na 106,5 bodova, pokazuje izvješće EK-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Granica sa Slovenijom - 4 Preporuke državama članicama EK preporučuje mobilne provjere na državnom području umjesto na unutarnjim granicama šengena

Najviše se pogoršalo ozračje u industriji, što se očituje u padu pripadajućeg indeksa za 8,6 bodova u usporedbi s mjesecom ranije. Među potrošačima raspoloženje je blago pogoršano, uz pad indeksa za 1,9 bodova. Slijedi građevinski sektor, s blago pogoršanim raspoloženjem i padom indeksa za 1,7 bodova.

Raste neizvjesnost

S druge strane, poslovni čelnici u maloprodaji i uslugama iskazali su veći optimizam u srpnju, koji se očitovao u rastu odgovarajućih indeksa za 6,7 odnosno 3,4 boda. Indeks očekivanja zapošljavanja EEI u srpnju je značajnije smanjen, za 6,8 bodova u usporedbi s lipanjskom razinom, na 108,2 boda.

Poslovni čelnici procjenjuju ujedno da je neizvjesnost u poslovanju znatno izraženija nego u lipnju, što se očitovalo u rastu indeksa EUI u srpnju za 3,2 boda, na 12,8 bodova.

Loše poslovno ozračje

U EU je u srpnju značajno smanjen indeks ekonomske klime (ESI), za 4,2 boda na 97,6 bodova, što se pripisuje značajnom pogoršanju ozračja u industriji, uslugama i maloprodaji, te među potrošačima, dok je blagi pad povjerenja zabilježen u građevinskom sektoru, navodi se u izvješću EK-a.

U eurozoni je indeks ESI pao za 4,5 bodova, na 99 bodova. Indeksi ekonomske klime tako su na oba područja kliznuli ispod dugoročnih prosjeka, navodi se u izvješću Među najvećih šest gospodarstava u EU najviše je pao indeks ekonomske klime u Španjolskoj, za pet bodova. Blizu je i Njemačka, najveće gospodarstvo, s padom ESI-ja za 4,9 bodova. Slijede Italija i Poljska, s padom ESI-ja za 3,4 odnosno 3,2 boda.

Gotovo nepromijenjena situacija po pitanju očekivanja za gospodarstvo u srpnju je zabilježena u Francuskoj, što se očituje u padu indeksa za tek 0,1 bod u odnosu na mjesec ranije. Slijedi Nizozemska, gdje je čak porastao za 0,2 boda.

Rast građevinskog sektora

Menadžeri na oba područja procjenjuju da će manje zapošljavati u idućim mjesecima, što se očitovalo u značajnom padu odgovarajućih indeksa (EEI) u srpnju u odnosu na mjesec ranije, premda su se zadržali iznad svojih dugoročnih prosjeka, navodi se u izvješću Komisije.

Izraženiji pad pripisuje se značajno pogoršanim planovima o zapošljavanju u maloprodaji i uslugama, te u industriji, premda u manjoj mjeri. U građevinskom su sektoru blago poboljšani, pokazuje izvješće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna simbol solidarnosti Europska komisija oglasila se o otvaranju Pelješkog mosta: "Projekt je iznimno važan..."

Pročitajte i ovo Davor Filipović novi sastanak u bruxellesu Filipović o smanjenju potrošnje plina: "Izaći ćemo pred javnost s detaljnim planom"

Tako je na razini Unije EEI pao za 3,6 bodova, a u eurozoni za 3,2 boda, na 106,6 odnosno 107 bodova, pokazalo je izvješće. Neizvjesnost u poslovanju dodatno je pojačana u srpnju, uz rast pripadajućeg indeksa EUI za 1,2 boda u Uniji, na 25,1 bod, potaknut većom neizvjesnošću u uslugama, maloprodaji i među potrošačima, dok se nije bitnije promijenila u industriji i građevinskom sektoru, navodi se u izvješću EK.

U eurozoni EUI je porastao za 1,3 boda, na 26,1 bod, pokazalo je istraživanje Komisije za srpanj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene