Obavijesti Video Pretražite Navigacija
155. dan rata

Ruske rakete pogodile vojnu bazu blizu Kijeva, u bombardiranju grada ozlijeđeno 15 ljudi: "Još jednom ruske rakete siju teror"

U tijeku je 155. dan rata u Ukrajini. Ukrajinci obilježavaju Dan državnosti dok traju žestoki napadi u nekoliko regija. Predsjednik Volodomir Zelenski poručuje da se Kijev "neće predati niti pokleknuti".

 

  • Ukrajina danas obilježava Dan državnosti
  • U bombardiranju Kijeva ranjeno je najmanje 15 ljudi
  • Ukrajinska protuofenziva uzima maha
  • Blinken planira razgovor s Lavrovom
  • Moskva opovrgava da je dobila zahtjev za razgovorom 
Pročitajte i ovo Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni" Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:20 Britansko ministarstvo obrane objavio je novu kartu ratnih događaja u Ukrajini.

 

 

15:05 Načelnik policije u Kijevu kazao je kako je u današnjem bombardiranju ranjeno najmanje 15 ljudi, prenosi CNN.

14:00 Ukrajinski dužnosnici izvijestili su u četvrtak o ruskim bombardiranjima u nekoliko regija.

"Današnje je prijepodne burno. Još jednom ruske rakete siju teror", objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu. Kijev "se neće predati niti pokleknuti", rekao je.

Najmanje je jedna osoba poginula, a dvije su ranjene u napadu na regiju Dnjipropetrovsk, objavio je guverner te pokrajine Valentin Rezničenko.

Guverner regije Mikolajiv na jugu izvijestio je "velikom raketiranju" kojim je uništena škola i najmanje je jedna osoba ranjena.

Gradonačelnik Harkiva, drugoga grada na sjeveroistoku, izvijestio je o dva napada raketnim sustavom S-300 koji su izazvali požare.

13:45 Ruske krstareće rakete pogodile su vojnu bazu blizu glavnoga grada Kijeva i djelomice je razorili, objavio je u četvrtak ukrajinski glavni stožer.

"Oko 5 sati ujutro po mjesnom vremenu neprijatelji je počeo napad ispalivši šest krstarećih raketa Kalibr na vojnu postrojbu Liutij u regiji Kijeva", rekao je Oleksij Gromov, visoki dužnosnik glavnog stožera.

Uništena je glavna zgrada, a dvije druge su oštećene, rekao je i dodao da je ukrajinska protuzračna obrana pogodila jednu od šest raketa.

Rakete su bile ispaljene s Krima, poluotoka koji je Moskva anektirala 2014., dodao je Gromov.

Druga bombardiranja u četvrtak višecijevnim raketnim bacačima Rusi su izveli u regiji Černjihiv na sjeveru Ukrajine, a ispalili su ih s teritorija Bjelorusije, saveznice Moskve, dodao je Grom

Ima "gubitaka" među ukrajinskom vojskom, rekao je.

Prema njegovim riječima ruske snage nastavljaju napredovati prema Siversku i Bahmutu u Donbasu, industrijskoj regiji koju Moskva želi posve osvojiti.

Stanje je ondje "teško ali posve pod nadzorom", rekao je.

13:16 Samoproglašena Narodna republika Donjeck u istočnoj Ukrajini koju podržava Rusija udružit će se sa Sjevernom Korejom u obnovi tog područja.

"Obnovit ćemo regiju Donbas brzim tempom i Sjeverna Koreja bit će zainteresirana za prikupljanje dodatnih financijskih sredstava", rekao je čelnik separatista Denis Pušilin, prenosi Euroweeklynews.

13:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u četvrtak da je siguran u pobjedu nad Rusijom, obilježavajući dan državnosti Ukrajine.

Bilo je ovo strašno jutro puno raketnog terora, ali Ukrajina neće odustati, rekao je Zelenski u Kijevu.

Čestitao je građanima dan državnosti koji se slavi prvi put i različit je praznik u odnosu na dan neovisnosti 24. kolovoza.

"Ukrajina je neovisna, slobodna i nedjeljiva zemlja. Takva će biti zauvijek", istakno je Zelenski.

Uz poruku je objavio video snimku o borbi protiv ruskih okupatora. "Zemlja se bori za slobodu", rekao je.

U ratu, koji je ušao u šesti mjesec, Ukrajina je izgubila oko 20 posto teritorija, rekao je predsjednik i pozvao zapad da pošalje više teškog naoružanja.

S novim praznikom, koji je Zelenski proglasio prošle godine, Ukrajina se bori protiv ruskih tvrdnji da nije prava nego umjetna država.

Zelenski je to više puta odlučno odbacio.

U međuvremenu jača ukrajinska protuofenziva u južnoj regiji Herson, objavilo je britansko ministarstvo obrane u Londonu.

"Čini se da su njihove snage uspostavile mostobran južno od rijeke Ingulec koja predstavlja sjevernu granicu dijela Hersona koji drže Rusi", stoji u priopćenju. Inhulec je pritok rijeke Dnjepar.

Pomoću topništva koje je dostavio zapad, ukrajinske snage su oštetile najmanje tri mosta na Dnjepru preko kojih Rusija opskrbljuje okupirane teritorije, dodaje se.

Jedan od njih je kilometar dugi most Antonivski kod grada Herson, koji je ponovno pogođen u srijedu i vjerojatno se više ne može koristiti, kažu Britanci.

12:44 Reuters je objavio snimku spašavanja čovjeka koji je ostao zarobljen u ruševinama hotela nakon raketranja u Bahmutu.

11:30 Društvenim mrežama širi se snimka ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua koji se obraćao vojnim i političkim liderima Rusije. Snimku je na Twitteru podijelio i ukrajinski diplomat Oleksander Šerba.

"Sve ovo je samo privremeno. Stvari će opet biti dobre. Imat ćemo novi Sovjetski savez, velik i snažan. Opet će biti mir. Nitko neće otići", govori Šojgu u videu.

 

 

11:21 Ukrajinski veleposlanik u Turskoj Vasil Bodnar osudio je u četvrtak parole koje su turski navijači skandirali u korist šefa ruske države Vladimira Putina tijekom utakmice pretkola Lige prvaka između Fenerbahčea i Dinamo Kijeva u srijedu navečer u Istanbulu.

"Nogomet je poštena igra. Dinamo Kijev je sinoć bio jači. Jako je tužno čuti od navijača Fenerbahčea riječi podrške ubojici i agresoru koji bombardira našu zemlju", reagirao je na turskom Vasil Bodnar na Twitteru.

11:11 Ukrajina danas slavi Dan državnosti.

"Puno stoljeća ruski agresor nije se mogao pomiriti s činjenicom da je Ukrajina država. Ta patološka mržnja dovela je do genocida ukrajinskih ljudi. To je i razlog još jednog vala terora raketiranjem, danas, na Dan državnosti Ukrajine", piše u objavi ministarstva obrane Ukrajine na Twitteru.

 

 

 

10:43 Kiril Stremousov, zamjenik čelnika proruske vojno-civilne administracije okupirane ukrajinske regije Herson, na svojem kanalu na Telegramu komentirao je izvještaje o ukrajinskom protunapadu.

"Sve priče o uspješnoj 'ukronacističkoj' protuofenzivi u regiji Herson su obične laži", napisao je Stremousov, prenosi The Guardian i dodaje kako Stremousov nije ponudio nikakav dokaz za svoju tvrdnju.

10:14 Ukrajinske hitne službe objavile su fotografiju za koju tvrde da prikazuje ostatke škole u Mikolajivu koja je razorena u sinoćnjem ruskom raketnom napadu.

Vitalij Kim, guverner regije Mikolajiv, ranije je na svojem kanalu na Telegramu objavio kako su Rusi rano jutros lansirali "golemi raketni napad" na Mikolajiv.

"Zabilježeni su udari tri rakete. U jednom je zgrada srednje škole u distriktu Korabeljni gotovo potpuno uništena. Jedna osoba je ozlijeđena. U napadu su oštećeni i skladište poljoprivredne kompanije te zgrade farme", objavio je Kim, prenosi The Guardian.

9:30 Ukrajinska protuofenziva u regiji Herson "uzima maha", objavilo je britansko ministarstvo obrane u novom izvješću svojih obavještajaca.

"Ukrajinske snage utvrdile su položaje južno od rijeke Ingulec, koja formira sjevernu granicu s regijom Herson, koja je pod ruskom okupacijom. Ukrajina je u najmanje tri navrata uspješno iskoristila novo dalekometno artiljerijsko oružje kako bi oštetila najmanje tri mosta preko rijeke Dnjipro, na koje se ruske snage oslanjaju za opskrbu područja pod svojom kontrolom", navodi se u izvješću britanskih obavještajaca.

"Grad Herson, politički značajan centar regije pod ruskom okupacijom, sad je praktički odsječen od ostalih okupiranih teritorija. Gubitak Hersona značajno bi potkopao napore Rusije da prikažu okupaciju kao uspjeh", piše u izvješću.

 

 

9:21 Više od 6,3 milijuna ljudi izbjeglo je iz Ukrajine od početka rata.

8:34 Ukrajinske snage na jugu objavile su da su u protekla 24 sata ubile 66 neprijateljskih vojnika i uništile tri tenka i dva vojna skladišta.

Ruske snage napale su višecjevnim raketnim bacačima grad Mikolajiv.

8:32 Ruske snage zauzele su drugu najveću ukrajinsku elektranu i izvode "masovno preraspoređivanje" snaga u tri južne regije, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika u trenutku očekivanja ukrajinskog protunapada u regiji Herson, koji, prema zapadnim izvorima, "uzima korak".

Snage koje podržava Rusija objavile su da su zauzele netaknutu elektranu na ugljen Vuhlehirsk iz sovjetskog doba, što je prvi važan uspjeh Moskve u više od posljednja tri tjedna.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskoga predsjednika Volodimira Zelenskog, potvrdio je zauzimanje elektrane u istočnoj regiji Doneck, rekavši da je to samo "mala taktička prednost" za Rusiju.

Prema njegovim riječima, izgleda da je rusko preraspoređivanje na jug prebacivanje strategije od napada na obranu, dok šalju snage u regije Melitopolj, Zaporižju i Herson.

Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti i obrane, ranije je putem Twittera objavio da Rusija koncentrira "maksimalan broj vojnika" u smjeru Hersona, ne navodeći detalje.

Istodobno, ukrajinska kampanja ponovnog preuzimanja okupirane regije Herson "uzima korak", kažu zapadni vojni izvori.

Ključni most prema gradu Hersonu sada nije u funkciji nakon što su ga ukrajinske snage pogodile raketama dugog dometa koje je isporučio SAD.

To znači da su tisuće ruskih vojnika sada u opasnosti da budu odsječene od ostatka okupiranog teritorija.

Strateški smješten zapadno od rijeke Dnjipro, grad je bio prvi u ratu koji je pao u ruke ruskih snaga.

8:27 Ukrajinska vojska objavila je, citirajući bjeloruske izvore, da je iz Bjelorusije lansirano više od 20 projektila na Ukrajinu.

"U periodu od sat vremena danas je, prema informacijama bjeloruskih izvora, iz Bjelorusije lansirano više od 20 projektila. Zasad nam je poznato da je devet projektila pogodilo područje Hončarivske u černihivskoj regiji", objavila je ukrajinska vojska.

Zasad nema dojava o žrtvama, objavila je vojska.

7:59 Ukrajinska protuofenziva uzima sve više maha u gradu Hersonu na jugu Ukrajine, koji je pod kontrolom Rusije, priopćilo je u četvrtak britansko ministarstvo obrane.

"Ukrajinske snage vrlo su vjerojatno uspostavile mostobran južno od rijeke Ingulets, koja čini sjevernu granicu Hersona, koji je okupirala Rusija", navodi se u redovitom obavještajnom biltenu na Twitteru.

Ruska 49. armija, stacionirana na zapadnoj obali rijeke Dnjipro, sada izgleda vrlo ranjivo, navodi britanska vojna obavještajna služba, dodajući da je Herson praktički odsječen od ostalih teritorija koje je okupirala Rusija.

7:42 Moskva je službeno opovrgnula da je dobila zahtjev od Washingtona za telefonski razgovor dvojice ministara vanjskih poslova, američkog Antonyja Blinkena te ruskog Sergeja Lavrova.

"Osim medijskih napisa o potencijalnom razgovoru, ne znamo ništa te nismo dobili nikakav službeni zahtjev", rečeno je iz Moskve. "Mi se u Rusiji vodimo uobičajenom diplomatskom praksom", dodano je iz Moskve.

7:31 Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken najavio je da planira uskoro razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, prvi put od ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, i spomenuo je da je SAD dao "značajnu ponudu" Rusiji za oslobađanje dvoje Amerikanaca.

Ovaj telefonski razgovor, koji je predviđen "u idućim danima", neće biti posvećen pregovorima o Ukrajini, nego Amerikancima zatočenim u Rusiji i obnovi ukrajinskog izvoza žitarica, precizirao je američki državni tajnik tijekom konferencije za novinare.

"Planiram pokrenuti temu koja je za nas prioritet: oslobađanje Paula Whelana i Brittney Griner, koji su nepravedno uhićeni i kojima treba dopustiti povratak kući", rekao je.

"Stavili smo značajnu ponudu na pregovarački stol prije nekoliko tjedana kako bismo olakšali ta oslobađanja", dodao je, odbivši reći o kakvoj se ponudi radi. Griner je u pritvoru od sredine veljače, kada je optužena za unošenje droge u Rusiju nakon što joj je u moskovskoj zračnoj luci pretražena prtljaga.

Griner (31) rekla je da joj je rečeno da potpiše dokumente bez ikakvog objašnjenja, a prevoditelj je prenio samo dio njezinih detaljnih odgovora tijekom ispitivanja nakon njezina uhićenja u zračnoj luci.

Vlasti koje su ispitivale Griner nisu objasnile optužbe niti prihvatile okolnosti njezina putovanja, rekla je u srijedu, uskratile su joj pristup odvjetniku i nisu objasnile što je navedeno u dokumentima koje je morala potpisati.

Whelan je priveden u hotel u prosincu 2018. i optužen za špijunažu, a zatim je kasnije osuđen i osuđen na 16 godina zatvora. Bio je u zemlji kako bi prisustvovao vjenčanju, dok se Griner vraćala u svoj ruski tim.

Bivši američki veleposlanik u Moskvi Michael McFaul pozvao je administraciju predsjednika Joea Bidena da razmijeni dvoje američkih zatvorenika za Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem zatvorenog u Sjedinjenim Državama.

Blinken je dodao da namjerava razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova o sporazumu između Kijeva i Moskve sklopljenom prošlog tjedna u Istanbulu, uz posredovanje Turske i pod okriljem UN-a, da se omogući isporuka oko 25 milijuna tona žitarica u inozemstvo.

"Nadamo se da će ovaj sporazum brzo omogućiti ponovno slanje ukrajinskog žita preko Crnog mora i da će Rusija poštovati svoje obećanje da će dopustiti prolaz ovim brodovima", rekao je.

Što se događalo tijekom 154. dana rata možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene