Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boravi u Varšavi

Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti nakon sastanka s poljskim kolegom Dudom: Ni riječi o Putinovu govoru

Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp
Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti iz Poljske, gdje se nalazi u trodnevnom posjetu. Nije komentirao govor ruskoga kolege Vladimira Putina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se javnosti u Moskvi. Očekivalo se da će američki predsjednik Joe Biden komentirati Putinove riječi.

Bidena je u Varšavi u trodnevnom posjetu dočekao poljski predsjednik Andrzej Duda.

Duda je nakon razgovora američke i poljske delegacije izjavio da je Bidenov posjet Poljskoj i regiji u kojoj se vodi strašan rat - sam po sebi simboličan i snažna poruka. Zahvalio je i na potpori koju SAD pruža Ukrajini. 

"Vaš posjet važan je znak sigurnosti, signal odgovornosti SAD-a za sigurnost svijeta i Europe. Amerika može održati svjetski poredak", rekao je Duda.

Nakon Dude, Biden je zahvalio domaćinu na dobrodošlici.

"Bio sam ovdje i prošle godine u posjetu. Jasno sam dao do znanja da je predanost Sjedinjenih Država stvarna i godinu kasnije tvrdim da je NATO jači nego što je ikad bio", rekao je Biden.

"SAD treba Poljsku koliko i Poljska treba SAD. Stojimo iza vas", rekao je Biden i dodao da je ponosan na pomoć koju je SAD dosad dao Ukrajini.

"Hvala vam, predsjedniče Duda, na svemu što činite za Ukrajinu. Gledao sam izbjeglice - žene i djecu kako prelaze granicu, bilo je to strašno gledati", kazao je Biden.

Pročitajte i ovo Joe Biden - 3 Otkriveni detalji Zamračen zrakoplov, bešumna kolona, ponoćni vlak: Kako je Biden stigao u Kijev

Navodi da je povezanost poljskog naroda s Amerikancima vrlo čvrsta. "Amerikance iz Poljske odlikuje ponos, morate to vidjeti", naveo je.

"Moramo se suočiti s puno izazova"

"Moramo se suočiti s puno izazova, ali uvjeren sam da to možemo učiniti zajedno", rekao je Biden.

Biden je ranije saslušao Putinov govor kako bi na njega mogao odgovoriti, no ipak nije odgovarao na pitanja novinara, već je nakon kratke izjave dio sastanka otvoren za javnost završen.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Za Dnevnik Nove TV Vojni analitičar o Bidenovu iznenadnom dolasku u Kijev: "Ovo je jako važna potpora i snažno će odjeknuti"

Putin je, između ostalog, rekao da su problem pokušali riješiti mirno, dok je "NATO igrao prljavo". 

Američki predsjednik u ponedjeljak je posjetio Ukrajinu i razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Njegovo putovanje u Kijev počelo je u mrklo doba noći u vojnom hangaru pokraj Washingtona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene