Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krizna vremena

Vučić oštro o Hrvatskoj i novim potezima: "Ne sjedim na dva stolca, nesretnici jedni. Tko ste vi da odlučujete što ćemo mi raditi? Stvarno mislite da sam ja glup?"

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se naciji danas u 10 sati. Informirao jei javnost o nekim teškim odlukama.

Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik se obratio naciji. Govorio je o teškim odlukama.

"U skladu s dogovorom koji sam napravio s predsjednicom Vlade Srbije - danas obavještavam građane o svim važnim odlukama", kazao je Vučić.

Ističe da je podijelio obraćanje u 7 dijelova. Pričat će o Kosovu. "Iako danas neću biti u mogućnosti da vam kažem stopostotne informacije. Ne jer krijemo, nego je dobro da ne izlazimo s onim što možemo učiniti", kazao je.

Što se tiče Kosova i Metohije, rekao je da srbijanska pozicija postaje sve kompliciranija. "Kao što smo točno predvidjeli prije osam mjeseci, zapadne zemlje će pokušavati kako oni misle - riješe problem Kosova ulaskom Kosova u Ujedinjene narode", dodaje.

Kaže da ne razumije demantij Europske unije. "Mi imamo na stolu prijedlog Njemačke i Francuske. Ne možete kroz prozor baciti prijedlog koji dolazi od njih jer je neozbiljno", rekao je. Kaže da je njihova najveća greška bila što su prihvatili da EU počne rješavati status Kosova i Metohije. "Svaki put bi nas pokušali umiriti da će biti sljedeći put, a svaki put bi iskrsnula nova kriza", pojašnjava.

Suština svega što se oko Kosova događa to da Srbija dopusti ulazak Kosova u međunarodne integracije, a zauzvrat bi dobila brzi ulazak u EU i značajnu ekonomsku korist.

Mora se znati da se treba pratiti politika "sile". "Mi smo razumjeli poruku i shvaćamo da međunarodno pravo je odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo sile veće i jače", rekao je.

"Bog zna kakve će gluposti izmišljati"

Kaže da imaju osam nota o povlačenju priznavanja Kosova. "Obmanjivat će nas da je to zbog Rusije i Putina. Velike sile će takve odluke napadati, a mi smo premaleni s utjecajem", kaže. "Bog zna kakve će gluposti izmišljati. Drugog i trećeg studenog očekujte više o Kosovu", najavio je.

Kaže da se svom snagom bore u očuvanju svojih granica i integritet. "Izgledi su nam mali, ali kako god bilo, u ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu za prihvaćanjem nezavisnosti Kosova i prihvaćanjem u UN", rekao je.

Zbog sukoba u Ukrajini, kaže Vučić, pokazale su se tri važne stvari. "Uz COVID krizu, najvažnija je financijska kriza, energetska stabilnost i dodao bih - pojavljuje se vojska kao bitna stvar", pojašnjava.

Krenuli su u dodatna ulaganja, 100 milijuna eura tešku modernizaciju. "Jasno je da će sukobi u svijetu dugo trajati i jer pronalazimo kupce za našu robu. Možemo sve prodati u narednih 20 godina, u sto zemalja svijeta", pojasnio je.

Potpisao je da 20 posto svega što se proizvede u Srbiji ostane u Srbiji. Misli da će naredne zime biti teže nego ova koja dolazi.

Osvrnuo se na naftu. "Srbija godinama ima samo jedan naftovod i ide preko Hrvatske. JANAF ima i drugi krak preko Mađarske, ali ne ide u Srbiju. Nemamo naftovod ni na jugu, nismo nikada gradili. Smatrali smo da je onaj izrađeni u Jugoslaviji dovoljan. U narednih šest godina ćemo uložiti 12 milijardi jer energija predstavlja žilu kucavicu", najavljuje.

S Orbanom kreću u izgradnju naftovoda

"Hrvatska se pokazala kao nepouzdana. Srbija će, u skladu s dogovorom s Viktorom Orbanom, krenuti u izgradnju naftovoda - 128 km dug, na relaciji Novi Sad - Mađarska", rekao je te dodao da će jedna mreža ići i preko Sjeverne Makedonije do Drača. To planira dovršiti u roku 18 do 24 mjeseca.

Kaže da imaju nafte za 75 dana, ukoliko bi im se prekinuo dotok nafte i da imaju 95 dana za benzin. Britanski Bitol traži posebne uvjete za arbitraže, pojašnjava. Kupovat će iračku naftu umjesto ruske, a planira ju je provesti kroz JANAF. Dodao je da slijede ubrzani razgovori i u susjedstvu.

Što se tiče plina, kaže da imaju najveće zalihe. "Ne trošimo rezerve", ističe. "Deset dana nismo uveli ništa iz inozemstva što se tiče plina", pohvalio se.

Kaže da traže od Rusa naftno skladište, ali to "sto puta nisu uspjeli". "Kada bude povećanje cijena plina, to neće prelaziti okvire razuma. Neće skoro doći, a ako dođe do toga - neće predstavljati poseban udar i građani mogu mirno čekati zimu", umiruje.

Napominje da će Srbija imati najjeftiniju električnu energiju. "Za Svetog Nikolu je uvijek najveća potrošnja", rekao je srbijanski predsjednik.

Kaže da razgovaraju s Amerikancima i Mađarima o energetici. "Samo Amerikanci mogu riješiti pitanja s Rumunjima", rekao je.

Kaže da će razgovarati i s ljudima u Venezueli oko rafinerije. S Mađarima su na stolu razgovori da Srbi postanu suvlasici nuklearnih elektrana. "To bi nam značilo dodatnu sigurnost", pojašnjava.

Vučić je rekao da se u Srbiji razmišlja o oporezivanju megaprofita, kao što se to radi u nekim dijelovima Europe. "To je mjera koju će građani pozdraviti, ali ne i tajkuni", rekao je.

Na računu imaju više od dvije milijarde eura. "Nemamo problem sa cash flow-om", rekao je i dodao da je javni dug na 53,7 posto.

"SAD duguje tisuću puta više nego Srbija. Mislite da smo u boljem položaju od njih? Nismo", uspoređuje Vučić.

Razgovaraju s MMF-om i vjeruje da će uspjeti osigurati državnu sigurnost. Što se tiče namirnica, Vučić se pohvalio da neće imati problema s kukuruzom, pšenicom, suncokretom, šećerom i soli.

Od 1.11. idu u povećanje mirovina, najavljuje. Zatim slijedi od 1. siječnja još jedno povećanje. "Iznosit će 20,2 i 20,8 posto više. Konačno da nešto vratimo umirovljenicima", rekao je.

Na kraju se dotaknuo o EU po pitanju Kosova i Metohije. "Za njih  teoritorijalni integritet vrijedi, ali bez Kosova, onda vam je sve jasno. Srbija će morati nastaviti raditi mnogo reformi na putu prema EU", pojašnjava.

Problem s EU

Problem je, priznaje Vučić, usklađivanje srbijanske politike s onom Europske unije. "Mi nikada nećemo govoriti, a da nemamo jedinstven stav, jer bi sve drugo bilo loše za našu zemlju. I dalje smatramo da nije fer da imaju odnos s nama kao da se ništa nije dogodilo '91. Nikome nismo dužni ništa. Nismo im uveli sankcije, a oni nama jesu nakon tri dana", kazao je Vučić.

"Ovo radimo zbog poštovanja sebe i elementarnih principa jer znamo što su nam sankcije radile. Zadržat ćemo to sve dok šteta ne bude veća od toga da priznamo da je nečija želja tolika da moramo prihvatiti drugačiju realnost", rekao je.

Kaže da neće bježati od toga ako će morati promijeniti neku odluku.

Kaže da je sa Scholzom i Macronom govorio o stanju s Kosovom. Priznaje da će naredne dvije godine morati plaćati skuplju naftu. "Najveće licemjerje je kod onih koji nama drže prodike o sanckijama, a sebe su izuzeli iz sankcija. Hrvatska se izuzela od sankcija, a kupuju od Rusa vakuumsko plinsko ulje. A Srbiji ne daju da to isto napravi, a oni su uveli sve sankcije Rusiji, a mi nismo. Tko ste vi da odlučujete što ćemo mi raditi? Stvarno mislite da sam ja glup? Dovoljno je da jedan da kaže da nije suglasan", osvrnuo se Vučić.

"Mađarska nas je trebala napasti 1999."

"Mađarska nam je iskreni prijatelj, i Grčka, Rumunjska, Bugarska i Albanija su rekle da su protiv toga. Rekla je to i EK, ali EU je ta koja odlučuje. Ne možete nam baš deset puta loptu kroz noge puknuti", kaže.

"Ponekad vam dođe da zaronite glavu u ruke. Sve što smo gradili deset godina ćemo potrošiti u godini dana", rekao je.

"Mađarska je 1999. trebala napasti Srbiju. Blin Clinton je to rekao, da bi nam razvukli snage na Vojvodinu. Orban je bio protiv toga", rekao je Vučić.

"Hvala ruskom predsjedniku da Srbija bude genocidna država. Ispričavam se što volim Srbiju najviše", rekao je Vučić. "Ne sjedim na dva stolca, nesretnici jedni", kazao je.

Oko prosvjeda ispred Informera, kaže da se zalaže za pooštravanje kazni za silovatelje. "Što se tiče samog intervjua, osobno ga ne bih radio", rekao je.

Kaže da se poziva na Srbiju 20-25. "Do kraja 2025. će prosječna plaća biti 950 eura. Predviđam da će svi pritisci biti teži. Mislim da ćemo vidjeti mnogo više razaranja, na svim stranama, koje će nas dovoditi u teške periode", mišljenja je o trenutnom ratu u Ukrajini.

"Problem je cvijet. Jesmo mi njima zabranili negdje da dođu? Problem je u cvijetu to se zove orgijanje. Ja sam mislio da je orgijanje nešto drugo. Ali da netko položi cvijet mučenicima, da je to orgijanje. Neka si ti zdrav 100 godina, Hrvoje", zaključio je Vučić o Zekanoviću.

Optužio Hrvatsku

Europska unija donijela je osmi paket sankcija u sklopu kojeg će zabraniti prodaju ruske nafte državama. Srpska javnost zbog toga je bijesna, a Vučić je za novu mjeru optužio Hrvatsku.

Obratit će se nakon što je u četvrtak sudjelovao na samitu Europske političke zajednice (EPZ), a u drugoj polovici rujna nazočio zasjedanju 77. Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Nakon obilaska odgovarao je na pitanja novinara te otkrio da mu se nije razgovaralo s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

"E vi sad ustanovite s kime nisam. Teško ćete naći. Nije mi se razgovaralo s Plenkovićem, iako je on nešto pokušao. Nisam vidio danskog predsjednika, nisam razgovarao s britanskom premijerkom i nisam razgovarao s armenskim predsjednikom", kazao je Vučić.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Nije mu lako VIDEO Viralna snimka Vučića: Pogledajte što radi dok se drugi čelnici druže

Pročitajte i ovo Andrej Plenković CRNO ZLATO KAMEN SPOTICANJA Vučić i Brnabić bjesne: ''U čemu je problem?'' pita Plenković, a pohvalio se i da je Orbanu objasnio neke stvari

Osvrnuo se i na viralne snimke na kojima je u Pragu gledao u mobitel, dok su se čelnici međusobno družili.

"Kad napustite svoju zemlju u sedam ujutro i vratite se u ponoć, a pritom nemate ni ručak, ni bilo što slično, već sve vrijeme radite i borite se za interese svoje zemlje, onda vam oni kažu da ste tužni kao siroče i da vas nitko neće", zaključio je Vučić.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene