Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oboljeli 12-godišnjak odgovara na Bushevu prijetnju vetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bitka između demokratske većine u američkom Kongresu i republikanske administracije oko proširenja programa državne zdravstvene zaštite za djecu, u subotu je nastavljena s ponovljenom prijetnjom veta predsjednika Georgea W. Busha u radijskoj poruci naciji i odgovorom demokrata koji je prenio oboljeli 12-godišnji dječak.

- Kongresni čelnici predložili su neodgovoran plan koji bi dramatično proširio Državni program zdravstvenog osiguranja za djecu (SCHIP) preko prvotnih namjera. A oni znaju da ću ja staviti veto, kazao je Bush u tjednoj radio poruci naciji, dodajući kako je dobro da je Kongres "odobrio produljenje sadašnjeg programa dok iznađe odgovorniji pristup".

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Slika nije dostupna Bush stavio veto na zakon o zdravstvenom osiguranju djece

Predstavnički dom Kongresa i Senat ovoga su tjedna, s velikom većinom glasova, prihvatili zakon kojim se SCHIP program povećava za 35 miljardi dolara u idućih godina, i proširuje sa sadašnjih 6.6 na oko 10 milijuna djece. Povećanje bi se financiralo povećanjem poreza na cigarete.

- Ne znam zašto bi predsjednik Bush zaustavio da djeca koja stvarno trebaju pomoć dobiju ček. Sve što znam je da sam stvarno trebao dobre doktore da se brinu o meni kad sam bio bolestan, i drago mi je da sam ih mogao vidjeti zbog programa općeg zdravstvenog osiguranja, rekao je slabim glasom, koji odaje iscrpljenost od bolesti, 12-godišnji Graeme Frost, iz Baltimore u saveznoj državi Maryland u odgovoru Demokratske stranke na Bushovu poruku naciji.

Predsjednik Bush predbacio je demokratskoj većini u Kongresu da nije usvojila niti jedan od 12 zakona o proračunskim izdvajanjima za fiskalnu godinu 2008., koja počinje u ponedjeljak 1. listopada.

Američki je predsjednik u subotu potpisao zakon kojim se osigurava izvanredno financiranje iz proračuna u idućih sedam tjedana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene