Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni razaranja

Obnova Gaze stajat će 7,8 milijarda dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obnova Gaze stajat će 7,8 milijarda dolara, navela je Palestinska vlast u četvrtak u najcjelovitijoj procjeni šteta počinjenih u sedmotjednom ratu s Izraelom koji je razorio stanove i infrastrukturu.

Za obnovu 17.000 domova razorenih izraelskim bombardiranjima trebat će 2,5 milijarda dolara, a za energetski sektor 250 milijuna dolara jer su dvije izraelske rakete uništile jedinu elektranu u Pojasu Gaze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas se nastavlja Strava u Gazi: Izraelci raketirali ljude koji su čekali hranu, poginulo najmanje 29 osoba Stanovnici Gaze - 2 Najgore na sjeveru Sve veća kriza u pojasu Gaze: Palestinci umiru od gladi, Izrael ne odustaje od vojne operacije

"To je dosad najrazorniji napad na Gazu, to je katastrofa i potrebna je pomoć odmah jer mnoge stvari ne mogu čekati", rekao je palestinski ekonomist Mohamed Štajeh, iz stranke Fatah.

Obnova Gaze ovisit će najviše o stranoj pomoći, rekao je Štajeh. Za nju su nužni izraelsko otvaranje graničnih prijelaza i suradnja suprotstavljenih palestinskih frakcija, rekao je Štajeh.

'Ovo je odluka bez presedana koja predstavlja kolektivnu kaznu'

Međutim, nijedan od tih faktora ne čini se zasad izglednim, jer donatorska konferencija nije ni zakazana, palestinske institucije su podijeljene, a Izrael nije učinio nikakve korake prema ublažavanju blokade.

Za obnovu obrazovnog sustava trebat će 143 milijuna dolara.

Gotovo pola milijuna djece ne može se vratiti u škole koje su razorene.

Više od 106.000 od ukupno 1,8 milijuna stanovnika Gaze raseljeno je i privremeno smješteno u skloništa Ujedinjenih naroda ili kod rodbine.

Za obnovu morske i zračne luke trebat će 670 milijuna dolara.

U gotovo dvomjesečnom sukobu palestinskog pokreta Hamas i Izraela ubijeno je više od 2100 Palestinaca, većinom civila, a na izraelskoj strani 64 vojnika i pet civila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene