Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prozivka srbijanskih dužnosnika

Obljetnica Miloševićeve smrti: 'On je izolirao Srbiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri godine nakon smrti bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije i čelnika Socijalističke partije Srbije (SPS), haaškog optuženika Slobodana Miloševića, mnogi srbijanski politički dužnosnici u četvrtak su ocijenili da je Milošević bio odgovoran za izolaciju Srbije i njezin sukob s cijelim svijetom.

Dragoljub Mićunović, parlamentarni zastupnik Demokratske stranke (DS) koja sa SPS-om predvodi sadašnju vladajuću koaliciju, prisjeća se Miloševića kao tvrdoglavog čovjeka koji nije imao razumjevanja za svjetsku političku situaciju čime je, tvrdi Mićunović, uvukao zemlju u izolaciju i konfrontaciju s cijelim svijetom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NATO bombardiranje VIDEO: Dani sloma Slobodana Miloševića Slika nije dostupna Srbija: Miloševićev sin oslobođen optužbe

Tvrdeći kako treba pričekati analize da bi se vidjelo tko je sve pridonio takvoj politici, Mićunović je ocijenio kako su na Miloševića svaljene sve krivnje i pogreške koje su činjene u jednom razdoblju, jer su se svi političari izvukli s tim da je on jedan, jedini krivac, a njegova će politka biti ocijenjena kao pogrešna.

SPS građanima mora ponuditi viziju

Srbijanski ministar unutarnjih poslova i predsjednik SPS-a Ivica Dačić kazao je kako ta stranka ne može živjeti od prošlosti već da građanima Srbije mora ponuditi viziju budućnosti te dodao da sadašnje vodstvo SPS-a ne želi 'potpuno negativistički' gledati na prošlost stranke, niti ju 'mitologizirati'.

Po mišljenju predsjednika oporbene Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića, Milošević je izbjegao odgovornost za svoju politiku, ali svakako ne smije izbjeći politički sud, dok srbijansko društvo danas mora reći koje su bile njegove pogreške.

Šef zastupničkog kluba oporbene Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović ocijenio je kako treba proći još dosta vremena da bi se mogla dobiti objektivna povijesna ocjena o ulozi Miloševića jer su, manje više, svi politički akteri za ili protiv njega.

Milošević je umro u zatvoru

Milošević je umro 11. ožujka 2006. godine od infarkta u ćeliji u pritvoru Haaškog suda, tijekom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, kao i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Haaški sud je Miloševića optužio 27. svibnja 1999. za zločine tijekom sukoba na Kosovu. Nakon što je, temeljem uredbe srbijanske vlade, izručen u Haag 28. lipnja 2001., Milošević je 9. listopada 2001. optužen i za zločine u Hrvatskoj, a 23. studenoga iste godine zbog genocida u Bosni i Hercegovini.

Suđenje Miloševiću u Den Haagu započelo je 12. veljače 2002. dokaznim postupkom za zločine na Kosovu, a potom i za zločine u Hrvatskoj i BiH, dok je postupak njegove obrane započeo 31. kolovoza 2004. godine.

Pokopan u dvorištu obiteljske kuće

Nakon smrti, koja ga je zatekla u haaškom pritvoru, njegova obitelj i visoki dužnosnici zatražili su od gradskih i državnih vlasti dopuštenje da Milošević, uz državne počasti, bude pokopan u Beogradu. Dopuštenje nije dobiveno, a Milošević je pokopan u dvorištu obiteljske kuće u Požarevcu.

Kada je 18. ožujka 2006. njegovo tijelo dopremljeno u Beograd, oko osamdeset tisuća pristaša ispratilo ga je ispred zgrade parlamenta tadašnje Srbije i Crne Gore u središtu Beograda. Članovi Miloševićeve najuže obitelji nisu došli na pogreb uz obrazloženje da nisu dobili dovoljna sigurnosna jamstva.

Obitelj napustila zemlju

Za predsjednika Srbije Milošević je izabran u prosincu 1990., kao kandidat SPS-a i ponovno u prosincu 1992. nakon raspada SFRJ, dok je za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije izabran 25. srpnja 1997. godine. Na tome mjestu bio je do 5. listopada 2000., kada je nakon velikih građanskih prosvjeda priznao poraz na predsjedničkim izborima u rujnu iste godine, na kojima je za novog predsjednika SRJ izabran kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS) i čelnik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Miloševićeva supruga Mirjana Marković Srbiju je napustila 23. veljače 2003., a sin Marko odmah pošto je Milošević bio prisiljen priznati poraz na izborima za predsjednika SRJ. Oboje danas žive u Moskvi, a kći Marija u Crnoj Gori.

Protiv Mirjane Marković pokrenut je sudski postupak zbog zloupotrebe službenog položaja i za njom je raspisana tjeralica, kao i za Markom Miloševićem, kojemu se sudi u odsutnosti. Protiv njih se u Srbiji vodi više istraga, uključujući i optužbu za krijumčarenje cigareta, a oboje su dobili azil u Rusiji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene