Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugo se čekao

Objavljeni detalji važnog poziva: Zelenski i Xi napokon razgovarali o krizi o Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i kineski predsjednik Xi Jinping
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i kineski predsjednik Xi Jinping Foto: Afp
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je s kineskim vođom Xi Jinpingom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na svojem je profilu na Twitteru objavio da je s kineskim vođom Xi Jinpingom vodio "dug i značajan" telefonski razgovor.

"Vjerujem da će ovaj razgovor, kao i imenovanje ukrajinskog veleposlanika u Kini, biti moćan poticaj za daljnje razvijanje naših bilateralnih odnosa", napisao je Zelenski.

Kineska državna televizija objavila je da je Xi rekao da su "razgovori i pregovori jedini izlaz" iz rata, prenosi Associated Press. Iako je Peking u vezi s tim pitanjem službeno neutralan, Xi nikada nije osudio rusku agresiju. Ipak, Kina je u veljači objavila plan od 12 točaka za okončavanje sukoba.

Xi se dosad susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali ne i sa Zelenskim, iako je ukrajinski predsjednik više puta rekao da je spreman na sastanak uživo.

Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, tvrdi da se Kina ne želi miješati u sukob te da "neće mirno stajati, ali ni dodavati ulje na vatru".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat u Ukrajini VIDEO Ukrajinska vojska dronovima napala Krim: Ruska Crnomorska flota na nogama

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Rat u Ukrajini Šef Wagnera otkrio čiji se sin borio u njihovim redovima: "Služio je kao topnik pod lažnim imenom"

Nakon telefonskog razgovora potvrđeno je da će Kina u Ukrajinu poslati skupinu posebnih predstavnika. Hua je na Twitteru objavila da je Kina spremna za daljnje razvijanje bilateralnih odnosa.

"Dvije strane moraju nastaviti tradiciju uzajamnog poštovanja i iskrenosti te nastaviti kinesko-ukrajinsko strateško partnerstvo. Što se tiče ukrajinske krize, Kina uvijek stoji na strani mira. Njezin je temeljni stav poticanje mirovnih razgovora", napisala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene