Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Šef Wagnera otkrio čiji se sin borio u njihovim redovima: "Služio je kao topnik pod lažnim imenom"

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin Foto: Afp
Sin glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova borio se u Ukrajini zajedno s plaćeničkim snagama privatne ruske vojne tvrtke Wagner, otkrio je u subotu šef Wagnera Jevgenij Prigožin.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da se sin glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, osobe od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina, sam obratio kako bi razgovarao o angažmanu svojega sina u ratu.

Šeg Wagnera kazao je kako je savjetovao Peskovu da ne šalje svojeg sina da se pridruži regularnim ruskim postrojbama, koje je Prigožin više puta kritizirao zbog loše opreme i neadekvatne obuke i vodstva.

Peskovljev sin Nikolaj Peskov, koji je dugo živio u Britaniji, a poznat je i kao Nikolai Choles, rekao je za moskovski tabloid KP da je služio jer je to smatrao svojom dužnošću.

Tiskovina je objavila i fotografiju 33-godišnjaka u vojnoj odori. Navodi se i da je odlikovan. Kritičari su, međutim, rekli da to ne pruža dokaz o njegovu navodnom raspoređivanju.

Prigožin je rekao da je Peskovljev sin služio kao topnik u ratom pogođenoj Ukrajini u istočnoj regiji Luhansk pod lažnim imenom nakon trotjedne obuke. Prigožin je ocijenio Peskovljevu vojnu službu kao uzornu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bježao raskrižjem VIDEO Napad na cesti: Bivši vagnerovac nasmrt izbo muškarca s cerebralnom paralizom

Djeca većine ruske elite izbjegavala su ratne napore, rekao je Prigožin. "Roditelji ih skrivaju", požalio se 61-godišnji šef Wagnera.

Dodao je da se sinovi vodećih Rusa šalju na sveučilište, gdje su oslobođeni služenja u oružanim snagama, dok djeca radnika umiru u ratu.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Idealno bi bilo... Putinu će pasti mrak na oči: Šef Wagnera traži od ruskih vlasti samo jednu stvar

Prigožin nije pružio nikakve dokaze o raspoređivanju Peskovljeva sina. Kao i njegov otac, Choles je podložan zapadnim sankcijama uvedenim nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Isprva nije bilo reakcije na vijest o komentarima sklonom Peskovu. Prigožin je također rekao da je Peskov pokušao odgovoriti svojega sina od odlaska u rat.

Prema Prigožinu, raspoređivanje glasnogovornikova sina držalo se u tajnosti od ostalih pripadnika Wagnera.

"Za to smo znali samo ja i načelnik kadrovske službe. Nikolaj Peskov pokazao je hrabrost i junaštvo kao i svi drugi", nadodao je. Peskovljev sin trenutačno je na dopustu nakon šest mjeseci službe, rekao je šef Wagnera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene