Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Objavljena je nova tranša pisama i dokumenata Osame bin Ladena.


Američka sigurnosna agencija (DNI) objavila je u utorak oporuku i dio pisama bivšeg najtraženijeg teroriste na svijetu, vođe Al Kaide, Osame bin Ladena.

Riječ je o dokumentima koji su pronađeni u Osaminom skloništu u Pakistanu gdje je i ubijen, a u utorak ih je deklasificirano, odnosno javnosti postalo dostupno još 113. Nastali su u periodu od 2009. do 2011. godine.

U svojoj oporuci bin Laden je naveo kako sve svoje bogatstvo ostavlja obitelji i najbližim suradnicima, a riječ je bilo o nešto više od 200 milijuna kuna u zlatu i gotovini. No, imao je i jedan zahtjev.

'Bit ću ubijen. Molite se za mene i dajte milodare u moje ime. Nadam se da će moji braća, sestre i rodbina poštivati moju volju i taj novac potrošiti na džihad, za zaštitu Alaha', napisao je Osama.

Među dokumentima je i pismo koje je vođa Al Kaide poslao ocu još 2008. godine a u kojem stoji: 'Molim te oprosti mi ako sam učinio nešto što ne odobravaš'.

Pronađeni dokumenti otkrivaju kako je Osama bin Laden bio pod velikim pritiskom prije nego što su američki specijalci upali u njegovo sklonište u Abbottabadu. Bio je paranoičan pa je tražio od svih koji su bili oko njega da budu posebno oprezni oko uređaja za praćenje, a čak je sumnjao da je njegovoj supruzi jedan takav čip stavljen u - zub prilikom jedne posjete stomatologu. Otkriveno je i kako je Al Kaida smaknula četvoricu svojih pripadnika jer su sumnjali u špijunažu no kasnije su priznali da su vjerojatno bili nevini.

Vezani članci Sudar dvaju vlakova u Pakistanu U Pakistanu sudar dvaju vlakova: Poginulo više od 30 ljudi, u neke vagone spasitelji još nisu stigli Slika nije dostupna "Princ svih mudžahedina": CIA prvi put objavila snimku sina Osame bin Ladena

U jednom dokumentu, bin Laden daje instrukcije članovima svoje grupe koja drži afganistanskog taoca. Kaže im da pripaze na moguće uređaje za praćenje novca za otkupninu:

'Obavezno se riješite kovčega u kojem su dostavljena sredstva zbog mogućnosti da u njemu nalazi čip za praćenje', pisao je bin Laden jednom pomoćniku kojeg naziva šeik Mahmud.

U očitom strahu od dronova, bin Laden upozoravao je svoje suradnike da ne izlaze iz unajmljenih kuća u pakistanskom gradu Pešavaru, 'osim kada je oblačan dan'.

Nekoliko mjeseci prije ubojstva bin Ladena, Al Kaida je planirala obilježavanje desetogodišnjice napada 9/11 i to novim napadima u Americi.

'Moramo proširiti svoje operacije u Americi i ne smijemo se samo ograničavati na avione', pisao je bin Laden.

Neimenovani američki dužnosnik izjavio je za Reuters da posljednja tranša dokumenata koji su objavljeni pokazuje da je bin Laden imao namjeru ponoviti napad 9/11 koji je izveden 2001. u New Yorku, prenosi Sky news.