Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Izbjegnut skandal

PRAVI RAZLOZI zbog kojih fotografije mrtvog Osame bin Ladena nikad nisu objavljene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoji mnogo nepoznanica kada je u pitanju smrt Osame bin Ladena, vođe Al Kaide, i razlog zbog kojeg Bijela kuća nije dozvolila objavljivanje bilo kakvih fotografija nakon što je ubijen.

Objavljene su fotografije i video vješanja Sadama Huseina, kao i posmrtne fotografije njegovih sinova Udaya i Qusaya, nakon što su ih ubili pripadnici Delta forcea. Zašto onda nije objavljeno i nekoliko fotografija 'državnog neprijatelja broj 1' kao dokaz da je mrtav i što se dogodi onima koji pokušavaju napasti Ameriku?

Matt Bissonnette, jedan od šestorice tima SEAL koji su sudjelovali u ubojstvu Osame bin Ladena djelomično je otkrio razloge u svojoj knjizi 'No easy day'.

'Na samrti, Osama se još uvijek trzao i grčio. Drugi napadač i ja uperili smo lasere prema njegovim grudima i ispalili nekoliko metaka. Meci su mu kidali tijelo, bacajući ga na pod sve dok nije postalo nepomično', napisao je Bissonnette u knjizi.

Ali, ovo je možda najodmjereniji opis onoga što se dogodilo kada je jedan specijalac za drugim pucao u Bin Ladenovo tijelo, rekla su za portal Sofrep dva povjerljiva izvora. Riječ je o portalu bivših američkih vojnih profesionalaca.

Kada je sve okončano, Osama bin Laden imao je u sebi više od 100 metaka, po najblažoj procjeni. Ali, je li 'bušenje' vođe Al Kaide poput švicarskog sira bilo prema pravilima? Zakon o kopnenom ratovanju kaže da vojnik je u potpunosti ovlašten ispaliti još par metaka za svaki slučaj u svoju metu nakon što ona padne. Ukoliko se neprijatelj ne predaje, moralno je, legalno i etički ispravno pucati u tijelo još nekoliko puta kako bi se osiguralo da je zaista mrtav, odnosno da više ne predstavlja prijetnju, navodi portal.

Međutim, ono što se dogodilo u prepadu na bin Ladena ipak je bilo mnogo više. Pretjerana uporaba oružja koja je primijenjena nije imala za cilj osigurati da bin Laden više nije prijetnja. To je bilo pretjerivanje zbog čistog iživljavanja, piše Sofrep.

I to je glavni razlog zbog čega Bijela kuća nikada nije dozvolila objavljivanje fotografija mrtvog vođe Al Kaide, 'državnog neprijatelja broj 1' koji je stajao iza napada na američke 'blizance'. Fotografija Osame bi Ladena, izbušenog poput švicarskog sira, vjerojatno bi izazvala međunarodni skandal i dovela do istrage u kojoj bi se otkrile i druge stvari vezane uz operaciju lova na bin Ladena, a što je Amerika željela prikriti, piše Sofrep a prenosi Daily news.
 

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Traži se Hamza Bin Laden (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Al-Kaida brine SAD Zakleti neprijatelji opet muče Amerikance: Milijun dolara za informacije o - sinu Bin Ladena

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene