Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni novi detalji

MOZAK OPERACIJE 'BIN LADEN' Četvorica heroja za koje javnost nije čula

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki The New York Times u srijedu je objavio imena četvorice odvjetnika koji su donosili konačne odluke ove tajne operacije egzekucije kao i polaganje tijela u more.

Ukoliko ste smatrali da znate baš sve o ubojstvu i pogrebu Osama bin Ladena, pogriješili ste. Prema najnovijim informacijama, dok je američki predsjednik Barack Obama izdavao naredbe oko slučaja Osama Bin Laden, četvorica visokih dužnosnika Bijele kuće zapravo su ti koji su držali sve konce u rukama, piše News.com

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Joe Biden Zabrinuti lideri Joe Biden nakon vijesti o mrtvima u Gazi: "Provjeravamo kontradiktorne verzije"

Osama bin Laden, poznatiji kao najtraženiji čovjek svijeta za Amerikance, ubijen je 2. svibnja 2011. godine, gotovo 10 godina nakon što je isplanirao krvavi napad na World Trade Center u New Yorku, 11. rujna 2001., kao i napad na Pentagon u Washingtonu.

DISKRETNA I MOĆNA JEDINICA 'CIA ciljano likvidira vođe IS-a'

Ubijen je na prepad u svojem tajnom skrovištu u mjestu Abbottabad u Pakistanu. Posljednje četiri godine, analizirajući svaki detalj, stučnjaci su pokušali rekonstruirati tijek događaja i objasniti način na koji se akcija koja je bila velika pobjeda za Ameriku, odigrala.

Neki su tvrdili da je Osama bin Laden bio na izmaku snaga i teško bolestan u trenutu kada je Seal Tim 6 upao u njegovo skrovište te ga upucao. Drugi su tvrdili da su Pakistanske vlasti svo vrijeme znale gdje se bin Laden nalazi, no nisu željele nikome otkriti. Treća strana zagovarala je ideju da je bin Laden agent tajne američke službe, a njegov smrt bila je dio prekrivanja tragova nekih prijašnjih akcija.

Ono o čemu nitko do sada nije govorio je tim četvorice visokih dužnosnika čiji je tajni zadatak bio izvršenje akcije pronalaska i smaknuća Osame bin Ladena. Četvorica muškaraca bili su glavni mozak jedne od najkontroverznijih operacija svih vremena. Četvorica tajnih heroja za koje javnost nikada nije čula. Do sada.

Američki The New York Times u srijedu je objavio imena četvorice odvjetnika koji su donosili konačne odluke ove tajne operacije egzekucije kao i polaganje tijela u more.

Preslušano 1.500 kaseta iz bin Ladenovog skloništa - otkriveni šokantni detalji o vođi Al-Kaide

Njihova je priča iznimno bitan dio slagalice koju su mnogi pune četiri godine pokušali složiti. Prvi je glavni savjetnik CIA-e Stephen Preston, potom pravni savjetnik za nacionalnu sigurnost Mary CeRosa, tadašnji kontraadmiral James Crawford III i pravni savjetnik Združenog stožera Jeh Johnson.

Zajedničkim su snagama, četvorica veličanstvenih, izbrisali sve pravne prepreke koje su stajale između SAD-a i neprijatelja broj 1, Osame bin Ladena i omoguućili da se operacija izvrši.

Cijela se operacija odvijala u strogoj tajnosti, a u njoj nisu mogli sudjelovati ostali pravnici suradnici niti asistenti, kao ni glavni državni odvjetnik SAD-a. Najteži dio posla, prema pisanju New York Timesa, bio je organizirati napad bez ikakvog saznanja o tijeku akcije. Kao rezultat toga izradili su niz scenarija i za svaki pronašli zakonske rupe kako bi pravno mogao biti izveden.

Našli su se pred nekoliko teških pitanja poput mogu li baciti bombu na tajno skrovište i postoji li mogućnost kolateralnih šteta. Odlučili su kako to ipak nije put kojim će ići do svog cilja, a umjesto zračnog napada odabrali su kopnenu operaciju.

Potom se pojavilo pitanje mogu li u ime američkog naroda izvesti operaciju na Pakistanskom tlu u slučaju da područje ne pripada ratnoj zoni. Ovi vješti odvjetnici otkrili su jednu od najbitnijih rupa u zakonu koji kaže da ukoliko pakistanska vlada ne želi riješiti problem Osame bin Ladena, oni to mogu učiniti umjesto njih, pa čak i ako meta podigne bijelu zastavu ili digne ruke u zrak u znak predaje.

Nakon pomno isplanirane akcije obojstva slijedila je organizacija pokopa. Prema službenoj verziji pokopa, tijelo Osame bin Ladena bačeno je sa strane broda u more kako njegov grob nikada ne bi postao svetište.

'Pronalaženje zemlje u koju bi bio ukopan bilo je iznimno teško, zbog toga je SAD odlučio njegovo tijelo baciti u more', objasnio je američki dužnosnik 2011. godine.

Ženevska konvencija uspostavljena nakon Drugog svjetskog rata, opisala je temeljna prava ratnih zarobljenika. Prema toj konvenciji 'sukobljene strane moraju osigurati dostojan pogreb'. Tako je tim četvorice odvjetnika, prije samog napada, sastavio dopis kojeg je potom poslao na adresu Saudijske Arabije u kojem napominju ukoliko žele, mogu tražiti njegovo tijelo, u protivnom će biti sahranjen u more.

Dužnosnici napominju da Saudijska Arabija nije željela primiti tijelo Osame bin Ladena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene