Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sve to bio je veliki šok'

Obitelj iz Jajca godinama živjela kraj Fritzla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amstetten je miran gradić u srcu Austrije. Dvadesetak tisuća stanovnika uglavnom živi od industrije. Slučajnim prolaznicima i turistima Amstetten se ni po čemu nije razlikovao od drugih manjih austrijskih gradova. Bio je to samo privid. Prije nepunih godinu dana životi stanovnika iz temelja su se promijenili.

Otkrivena je gotovo dva i pol desetljeća skrivana mračna tajna. Grad se našao pod policijskom opsadom. Za njima su stigli i mediji sa svih strana svijeta. Razgovori s Fritzlovim susjedima, poznanicima, običnim građanima. Svi su željeli utvrditi okolnosti monstruoznog zločina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kćer mu u 15. godini rodila dijete Slovenskom Fritzlu 17 godina zatvora Slika nije dostupna Strašni zločini u Austriji Rosemarie Fritzl usamljena, svi vjeruju da je 'morala znati'

'Svatko se pokušava držati što dalje od cijelog slučaja, ali toliko je novinara i galame, jednostavno previše za ovaj grad. Svatko se pokušava nositi s tim, ali nije sretno za grad da se nešto takvo dogodilo', smatra jedan od mještana.

>> Fritzl proglašen krivim i osuđen na doživotnu kaznu u psihijatrijskoj ustanovi

Obitelj Samardžić, podrijetlom iz Jajca u BiH, živi tek stotinjak metara od Fritzlove kuće. Zbog medijske gužve i mnoštva novinara nisu mogli izaći iz svog dvorišta. Od buke brojnih reportažnih kola bilo je gotovo nemoguće spavati. 'Malo je bilo i teško, već je malo postalo i dosadno. Gužva i mediji, sve nam je to bio šok', kaže Goran Samardžić, susjed Josefa Fritzla za Provjereno.

Kako nitko ništa nije primijetio 24 godina?

Ubrzo su počela pitanja kako u tako malom gradu nitko ništa nije primijetio čak 24 godine. Stanovnici Amstettena Josefa Fritzla gotovo nisu poznavali. Bio je usamljenik koji je malo komunicirao sa sugrađanima. 'Ovo sa Fritzlom je možda bio izuzetak, ne mogu se sjetiti da sam ga ikada vidio, možda jesam, al ne mogu se sjetiti da sam ga zapamtio. Ženu sam znao iz viđenja, unučad i to. Samo njega ne', dodaje Samardžić.

Građani Amstettena zapitali su se koliko doista poznaju svoje susjede. 'Vjerujem kako je to vrlo dobra lekcija da se ljudi više povežu. Danas previše sjedi kod kuće, pred računalom. Premalo je kontakta s bližnjima, obitelji i susjedima', kaže jedan od stanovnika.

Iako kažu da se nisu promijenili, većina primjećuje da više nije ugodno biti stanovnik Amstettena. Grad je došao na loš glas. No stanovnici imaju samo jednu želju, a to je da u gradiću zavlada mir kao i prije. No to se vjerojatno neće tako skoro dogoditi. Duh Josefa Fritzla još dugo će proganjati ovaj gradić.

>> Fritzl nakon presude pod nadzorom kako ne bi počinio samoubojstvo

>> 'Fritzl je rođen da siluj, ostvario je sve što je želio'

>> Fritzl priznao sve: Obitelj bila u sudnici?

>> Fritzl shvatio koliko je bio okrutan pa priznao i ubojstvo sina

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene