Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završne riječi Josefa Fritzla

Fritzl proglašen krivim i osuđen na doživotnu kaznu u psihijatrijskoj ustanovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porota je Josefa Fritzla proglasila krivim po svih šest točaka optužbe i osudila ga na doživotnu kaznu koju će izdržavati u psihijatrijskoj ustanovi.

Fritzl je za vrijeme izricanja jednoglasne presude mirno zurio u stol ispred sebe, a na upit sutkinje shvaća li presudu, odlučnim glasom rekao je 'da' te dodao da se ne namjerava žaliti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijeme darivanja Fritzl će za Božić imati pravu malu gozbu Slika nije dostupna Argentinac još veći monstrum Gori od Fritzla: 30 godina silovao kćer, rodila mu desetero djece

Fritzlov odvjetnik nakon presude Rudolf Mayer je rekao: 'Fritzl je rekao kako razumije dimenziju svojih zločina i prijestupa te da je ovakva presuda logična posljedica'.

Incestuozni ubojica 73-godišnji Fritzl proglašen je krivim za silovanje i 24-godišnje zatočeništvo kćeri u podrumskoj ćeliji te ubojstvo sina, što je zločin zbog kojeg je dobio doživotnu kaznu. Porota je zaključila da bi dječak, da mu je pružena liječnika pomoć, preživio. 73-godišnji Fritzl je Elizabeth, s kojom je dobio sedmero djece, tada u njezinoj dobi od 18 godina zatočio u posebno izgrađen bunker ispod njihova doma u Amstettenu, u Austriji. Danas 42-godišnju Elizabeth je otac u vrijeme zatočeništva silovao najmanje 3000 puta. Sudske vlasti istakle su kako će Fritzla prvo smjestiti u ustanovu u kojoj će procijeniti koliko je opasan i kakvu će terapiju najbolje prihvaćati, a nakon toga će biti prebačen u psihijatrijski objekt.

'Iz dubine srca žalim zbog onoga što sam učinio, no ne mogu se vratiti u prošlost i to promijeniti', rekao je danas u sudnici u svojim završnim riječima obrane Austrijanac Josef Fritzl.

Elisabeth Fritzl: 'Moj otac zaslužuje zatvorsku kaznu'

Rudolf Mayer, Fritzlov odvjetnik, potvrdio je danas da je Elisabeth početkom tjedna prisustvovala suđenju ocu. Elisabethina odvjetnica Eva Plaz objasnila je zbog čega se Elisabeth odlučila na šokantno svjedočanstvo. 'Vjeruje da to duguje svom sinu kako bi bila sigurna da će osoba odgovorna za njegovu smrt završiti u zatvoru', objasnila je Plaz.

Četvrti dan suđenja Fritzlu

Suđenje Austrijancu koji je 24 godine držao kći u podrumu i sustavo ju silovao i zlostavljao počelo je u ponedjeljak na sudu u Sankt Poeltenu. Na početku suđenja Fritzl je priznao silovanje, incest, zatočeništvo i zlostavljanje, no odbacio je optužbe za ubojstvo i ropstvo. U sudnicu je 73-godišnji Fritzl ušao skrivajući lice plavim fasciklom, a okupljenim medijima nije želio odgovoriti na ni jedno pitanje. Prvog dana suđenja Fritzl je tihim glasom opisao svoje djetinjstvo te za svoje postupke okrivio odnos vlastite majke prema njemu. Ispričao je kako ga je majka rodila u 42. godini, nije ga željela i tukla ga je.

Drugog dana suđenja Fritzl je bio nešto neoprezniji u skrivanju lica te se na hodniku, na putu prema sudnici, pojavio otkrivena lica. Porota je u utorak nastavila gledati snimku svjedočenja Elizabeth u trajanju od 11 sati. Fritzl je svjedočenje pratio pažljivo i pozorno te odgovarao na pitanja optužbe, porote i suda.

Izgleda da je Fritzla Elizabethino svjedočanstvo ipak potaklo na promjenu iskaza pa je trećeg dana suđenja priznao smrt sina i ropstvo, odnosno, priznao je krivnju po svim točkama optužnice. Na upit sutkinje zbog čega se predomislio, Fritzl je rekao da je doživio 'promjenu u srcu', nakon što je vidio detaljno svjedočenje svoje kćeri te je shvatio koliko je bio okrutan.

Danas u sudnici nepokrivena lica

Fritzl je jutros u 8,00 sati, uz jaku policijsku pratnju, došao na četvrti dan suđenja i završnu raspravu. Odjeven je u sivi sako, plavu košulju i kravatu. Do sudnice je došao nepokrivena lica za razliku od prošlih dana kad se od okupljenih kamera i fotoaparata skrivao plavim fasciklom. Porota je danas čula završnu riječ obrane i tužiteljstva.

Stravičan slučaj u javnost je dospio prošle godine u travnju kad se jedno od troje djece koje je s majkom živjelo u podrumu ozbiljno razboljelo te ga je Fritzl odveo na bolničko liječenje. Danas se Elizabeth zajedno sa svoje šestero djece liječi u psihijatrijskoj klinici na tajnoj lokaciji.

'Slučaj Fritzl'

>> 'Fritzl je rođen da siluje, ostvario je sve što je želio'

>> Fritzl priznao sve: Obitelj bila u sudnici?

>> Fritzl 'shvatio koliko je bio okrutan' pa priznao i ubojstvo sina

>> Fritzl: Mojoj je djeci život u podrumu bio ugodan

>> Fritzl prešao na budizam i želi da ga proučavaju

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene