Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Van Jones, ekološki savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame, u nedjelju je podnio ostavku, navodeći kao razlog 'zlobnu kampanju kleveta' protivnika reforme energetske politike, koji su se usredotočili na njegove izjave prije priključenja Obaminoj administraciji.


'Oni koriste laži i izvrtanja kako bi izazvali poremećaje i podjele", naveo je Jones u pismenoj ostavci Nancy Sutley, predsjednici Vijeća Bijele kuće za ekološku kvalitetu. 'Došao sam se boriti za druge, a ne za sebe. Ne mogu ostati savjestan i tražiti od mojih kolega da troše dragocjeno vrijeme i energiju braneći mene i moju prošlost', istakao je Jones. Jones, kojem je Obama u ožujku povjerio nadležnost za 'zelene poslove', bio je ekološki aktivist u Kaliforniji prije nego se priključio administraciji.

Vezani članci Švedski premijer Stefan Lofven Švedski premijer podnio ostavku: "Ovo je najteža politička odluka koju sam donio" Vlado Galić (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Predsjednica prihvaća ostavku savjetnika Vlade Galića: ''Rekao mi je da nema veze s aferom SMS''

Sporni potezi i izjave, koje su njegovi konzervativni kritičari iskoristili protiv njega, uključuju Jonesovo potpisivanje peticije 2004. kojom se traži istraga jesu li najviši američki dužnosnici dopustili da dođe do terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001., kao i veze sa skupinom 'ColorofChange.org', koja od 2005. poziva oglašivače da bojkotiraju voditelja Fox News-a, Glenna Becka.

Bjelačka djeca izazivala masovna ubojstva

Na YouTube je objavljena i snimka njegovog govora u kojem kaže da su masovna ubojstva u američkim školama, poput Colombinea, uvijek izazivala bjelačka djeca a nikada crnačka, što je ocijenjeno rasističkom izjavom. Jones je 3. rujna objavio ispriku za neke svoje ranije uvredljive izjave o republikancima, te ustvrdio da se ne slaže s peticijom o 11. rujna, koju je potpisao. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, izjavio je u nedjelju u emisiji "This Week" TV mreže ABC, da Obama zahvaljuje Jonesu na njegovoj službi. David Axelrod, Obamin glavni politički strateg, rekao je u emisiji 'Meet the Press', TV mreže NBC, da Obama nije prisiljavao Jonesa na ostavku, već je on to sam učinio, svjestan da se "ispriječio na putu". (Hina)