Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja gdje je stao prethodnik

Obami se potkrala pogreška iz španjolske povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američkom predsjedniku Obami potkrala se pogreška iz španjolske povijesti u govoru koji je održao u Kairu. On je u govoru istaknuo tradiciju tolerancije u islamu rekavši: 'To vidimo u povijesti Andaluzije i Cordobe u doba Inkvizicije.'

Obama je pritom mislio na arapsku pokrajinu Al-Andalus koja je bila na području današnje Španjolske i gdje su muslimani, kršćani i židovi živjeli u skladnom suživotu. Ta je pokrajina, s Cordobom kao kulturnim svjetionikom Europe, na vrhuncu bila u 10. stoljeću, odnosno davno prije španjolske Inkvizicije, koja je utemeljena 1478. godine kada su kršćani ponovno osvojili područja koja su bila pod arapskom vlašću, primijetio je El Pais. Usto, povjesničari se baš ne slažu u tome koliko je miroljubiv bio suživot triju vjera u pokrajini Al-Andalus. Obaminu grešku primijetili su španjolski komentatori, a nepoznavanje povijesti zemalja koje posjećuje pomalo podsjeća na njegovog prethodnika Georga W. Busha.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije se dao smesti VIDEO Predsjednik Milanović imao je nezgodu tijekom govora: "Opaaaa, there it goes!" Bankomat drama u istri Policija objavila fotografiju osobe koju sumnjiče za krađu, ali ona kaže da je počinjena gruba pogreška i ljutito poručuje: "Koja sramota za mene i djecu! Sve ću ih tužiti!"

SAD i Njemačka bliski partneri, međusobni odnosi izvanredni

Sjedinjene Američke Države i dalje Njemačku smatraju jednim od najbliskijih partnera u rješavanju globalnih problema poput onih na Bliskom istoku ili savladavanja posljedica financijske krize, priopćeno je nakon razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsjednika Baracka Obame u Dresdenu.

‘Suradnja s novim američkim predsjednikom predstavlja pravi užitak’ Angela Merkel ‘Ne samo da su odnosi između Njemačke i SAD-a izvrsni, nego su to i odnosi i između naših dviju vlada’, rekao je američki predsjednik nakon dvosatnog razgovora s njemačkom kancelarkom. Obama je odbacio medijska izvješća prema kojima su odnosi prema njemačkoj kancelarki u silaznoj putanji. ‘To su najobičnije spekulacije’, naglasio je Obama te je nadodao da je Njemačka za SAD ‘bliski prijatelj’ i ‘odlučujući partner’ u rješavanju globalnih problema. I njemačka kancelarka je naglasila da su odnosi između Berlina i Washingtona izvanredni.

‘Suradnja s novim američkim predsjednikom predstavlja pravi užitak’, rekla je Merkel. Glede pitanja globalne politike, oboje državnika naglasilo je da se rješenje bliskoistočnog problema nalazi u postojanju dviju država, izraelske i palestinske. Obama je istodobno put do političkog rješenja nazvao teškim. 'SAD taj problem neće moći riješiti same nego trebaju podršku partnera poput Njemačke’, rekao je Obama. Kancelarka Merkel je pohvalila Obamin jučerašnji govor u Kairu te ga okarakterizirala kao ‘otvaranje vrata muslimanskom svijetu’. Ona je naglasila da će Njemačka učiniti ‘sve što je u njezinoj moći’ kako bi se postiglo trajno rješenje izraelsko-palestinskog pitanja. Ona je pritom naglasila ‘povijesnu odgovornost’ Njemačke u odnosu na Izrael.

Sporni zatvorenici Guantanama

Oko spornog pitanja eventualnog prihvaćanja zatvorenika iz američkog logora Guantanama u Njemačkoj nije postignut dogovor, ali je kancelarka naglasila da se tom problemu pristupa konstruktivno. ‘Njemačka se uvijek zauzimala za zatvaranje Gunatanama’, rekla je Merkel koja međutim nije obećala udomljenje zatvorenika. Konkretno se radi o osmorici Ujgura kojima u domovini Kini prijeti politički progon, a koje je ujgurska zajednica u Muenchenu spremna primiti. Tijekom razgovora Merkel i Obame dotaknuta su i pitanja zaštite klime. Američki predsjednik je naglasio da moguća ‘vodeća uloga’ SAD-a po tom pitanju te je ukazao na uspjehe glede zaštite klime u njegovoj zemlji posljednjih mjeseci.

Nakon razgovora Merkel i Obama su posjetili novoizgrađenu dresdensku katedralu (Frauenkirche) koja je, kao i velik dio Dresdena, prilikom savezničkog bombardiranja krajem Drugog svjetskog rata u potpunosti bila uništena.
Obama i Merkel će u petak poslijepodne zajednički posjetiti spomen područje nekadašnjeg koncentracijskog logora Buchenwald. Obama bi se tamo trebao susresti i s preživjelim logorašima, između ostalih i s nobelovcem Elijem Wieselom. Obama je posjet Buchenwaldu okarakterizirao kao njemu osobno ‘vrlo važan’ događaj. Jedan od Obaminih ujaka je kao američki vojnik sudjelovao u oslobađanju Buchenwalda 1945. Na kraju svog jednodnevnog posjeta američki predsjednik trebao bi posjetiti i ranjene američke vojnike u vojnoj bolnici u Landshutu.

Izrael: Nema promjene politike nakon Obaminog govora

Izrael se neće odazvati snažnu pozivu američkog predsjednika Baracka Obame da zaustavi sve aktivnosti vezane uz širenje naselja na zaposjednutu teritoriju na kojem Palestinci žele uspostaviti svoju državu, izjavili su u petak dužnosnici. Vlada kani dopustiti gradnju unutar postojećih naselja na Zapadnoj obali kako bi osigurala smještaj rastućim obiteljima, rekli su izraelski dužnosnici pod uvjetom da ostanu neimenovani, objašnjavajući stajalište koje će zasigurno izazvati ozbiljan politički sukob sa SAD-om, piše AP. U svom obraćanju muslimanskom svijetu u Kairu u četvrtak, Obama je rekao da SAD ne priznaje legitimnost tih naselja i pozvao je Izrael da zaustavi izgradnju.

Tijekom posjeta Njemačkoj američki predsjednik pozvao je na uspostavu neovisne palestinske države rekavši da je ‘sada trenutak da djelujemo’. Izraelski čelnik Benjamin Netanyahu odbija poduprijeti uspostavu palestinske države i ne želi zaustaviti gradnju naselja. Izrael je objavio pažljivo sročen odgovor nekoliko sati nakon Obamina govora u Kairu. U odgovoru se navodi kako se Izrael nada da će njegove riječi pomoći dolasku ‘novog razdoblja pomirbe’ na Bliski istok, a ne spominju se naselja niti bilo kakva druga sporna pitanja.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene