Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epilog Fergusona

Obama želi na svakog policajca staviti kameru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama od Kongresa traži 263 milijuna dolara za program koji obuhvaća kupovinu specijalnih kamera i dodatnu obuku policajaca.

Nakon svega što se dogodilo u Fergusonu i tjedna koji je obilježen prosvjedima u cijelim Sjedinjenim državama, američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa da odobri 263 milijuna dolara namjenskih sredstava za dodatnu obuku policajaca i kupovinu kamera koje će biti sastavni dio opreme i koje će policajci nositi na uniformi. Cilj ovoga programa je vraćanje povjerenja u policiju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjedi diljem zemlje SAD: Poziv na reviziju policijskih metoda nakon ubojstava crnaca Slika nije dostupna Palež i nasilje VIDEO Ferguson gori: Pucnjava u gradu jer nema optužbe zbog ubijenog Afroamerikanca

'To se ne odnosi samo na Ferguson u Missouriju, već na cijelu zemlju. To je nacionalni problem koji se može riješiti', kazao je Obama nakon dana koji je bio ispunjen sastancima sa gradonačelnicima, predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava i policijskim dužnosnicima. Glavna tema tih razgovora bio je program kojim američka policija od vojske dobiva višak vojne opreme i oružja. Obama je od nekoliko federalnih agencija zatražio jamstva da taj program ne vodi neprimjenrenoj militarizaciji policijskih snaga.

Fotografija koja je iznenadila Ameriku!

Novac koji je Obama zatražio od Kongresa trošit će se tijekom tri godine. Dio novca otići će na kupovinu 50 tisuća specijalnih kamera koje će policajci nositi na uniformi. One će snimati sve što policajci rade i kako se ophode s civilima, pa neće biti nedoumica kao u slučaju koji se dogodio u Fergusonu. Dio sredstava će se usmjeriti na temeljitu reformu sustava policije. Biti će formirana i specijalna radna grupa čiji će zadatak biti dodatna obuka policijskih snaga, ali i pomoviranje dijaloga sa zajednicom u kojoj rade.

Policajac Darren Wilson, koji je ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna, prošloga vikenda dao je otkaz u policiji, no aktivisti i prosvjednici poručuju da to nije dovoljno kako bi se zadovoljila pravda za ubijenog mladića. Wilson je izjavio kako je napustio policiju zato jer strahuje za svoj život. On i dalje tvrdi da je te noći 9. kolovoza samo obavljao svoju dužnost. Oni koji se bore za pravdu tvrde da je Brown neposredno pije nego što ga je policajac ustrijelio, digao ruke u zrak u znak predaje. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene