Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao u posjet

Obama u Izraelu: Veze između nas su neraskidive

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baracka Obamu su u Izraelu dočekali tamošnji predsjednik Shimon Peres i premijer Benjamin Netanyahu. Američki je predsjednik pozvao na mir između Izraelaca i Palestinaca.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u srijedu na mir između Izraela i njegovih arapskih susjeda, a napose Palestinaca po dolasku u prvi posjet Izraelu u svojstvu predsjednika i ponovio da je odlučan braniti sigurnost hebrejske države, prenose agencije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nižu se kritike Istražni odbor potvrdio: Netanyahu je kriv za smrt nekoliko desetaka hodočasnika Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

"Mir mora doći u Svetu zemlju. Nikada nećemo izgubiti iz vida mir između Izraela i njegovih susjeda", Arapa, napose Palestinaca, rekao je Obama, javlja agencija AFP iz zračne luke Ben Gurion u Tel Avivu.

>> Obama doputovao u Izrael, glavna tema nuklearni program Irana

Američki predsjednik istaknuo je čvrstinu veza između SAD-a i Izraela pred izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom i premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji su ga dočekali.

"Vidim ovaj posjet kao prigodu da potvrdim neraskidive veze između naših naroda, da ponovim odlučnost Amerike da brani izraelsku sigurnost i da se izravno obratim narodu Izraela i vašim susjedima", rekao je.

"Naš je savez vječan, zauvijek", rekao je, pri čemu je izgovorio "Lanetzach", što je hebrejski izraz za 'zauvijek' kako bi svojoj poruci pridao težinu, piše agencija Reuters.

Obama teži raspršiti izraelske sumnje u američko obećanje da će spriječiti Iran u razvoju nuklearnog oružja te da će spriječiti prelijevanje građanskog rata iz Sirije u regiju.

Peres je pozdravio "neslomljivu potporu" Obame Izraelu, a Netanyahu, koji s Obamom nije uvijek imao idilične odnose, zahvalio mu je na tome "što jasno potvrđuje izraelsko suvereno pravo na obranu protiv bilo kakve prijetnje".

Obama je uz izraelske lidere krenuo razgledati protuzračni raketni sustav Željezna kupola u zračnoj luci koji su Amerikanci djelomice financirali.

Godišnja američka pomoć Izraelu iznosi 3 milijarde dolara, piše Reuters. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene