Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama:

'Svjetski čelnici 'uznemireni' su mogućnošću da Trump postane predsjednik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski čenici su "uznemireni" vjerojatnom nominacijom Donalda Trumpa za republikanskog predsjedničkog kandidata, rekao je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama na marginama summita G7 u Japanu.

Države diljem svijeta posvećuju "vrlo veliku pozornost" izborima u studenom, rekao je Obama novinarima u japanskom ljetovalištu Ise-Shima, dodajući da je SAD u "središtu međunarodnog poretka".

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

"Uznemireni su (Trumpom), i to s dobrim razlogom, jer puno njegovih prijedloga pokazuje ili ignorirajnje međunarodnih odnosa ili želju da se skupljaju tweetovi i naslovnice, a ne nastojanje da Sjedinjene Države ostanu sigurne, a svijet na okupu", istaknuo je.

Trump je pred novinarima u Sjevernoj Dakoti odbacio Obamine kritike i rekao da je jedna od prednosti SAD-a u tome da mogu "uznemiriti" druge države.

"Brojne države na našem svijetu, našem prekrasnom svijetu, nas vrijeđaju", rekao je Trump. "Ako su uznemirene na prijateljski način to je dobra, a ne loša stvar", dodao je.

Trump je također istaknuo da Obama u inozemstvu ne bi trebao kritizirati suparnike u domaćoj politici, što je praksa od koje se američki političari obično suzdržavaju. "Ne bi trebao govorit ono što govori tamo gdje se trenutno nalazi", rekao je.

Bogati poslovni čovjek kritizirao je ranije značajnu američku vojnu nazočnost u područjima kao što su Japan, Južna Koreja i Bliski istok te je najavio da bi SAD mogao smanjiti svoju ulogu u NATO-u.

Republikanski predsjednički kandidat izjavio je prošlog mjeseca CNN-u da bi za Japan i Južnu Koreju moglo biti korisno da imaju vlastito nuklearno oružje i da ne isključuje upotrebu atomskog naoružanja u Europi.

Trump osigurao dovoljno zastupnika za nominaciju

Republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump u četvrtak je osigurao većinu zastupnika potrebnih za stranačku nominaciju na američkim predsjedničkim izborima, objavila je agencija Associated Press, oslanjajući se na vlastite podatke.

Republikanska stranka ne prikuplja službene informacije o broju zastupnika koje su kandidati osigurali u predizbornima, a većina američkih medija oslanja se na vlastite procjene, zbog čega se u različitim državama procjene neznatno razlikuju.

Naime, u nekim saveznim državama zastupnici mogu glasati za kandidata po vlastitom izboru, što ne mora biti povezano s rezultatima predizbora.

No Donald Trump je, po pisanju AP-a, već osigurao 1238 zastupnika. Agencija je do tog broja došla na temelju odgovora "slobodnih" zastupnika, osobito u Oklahomi. Potrebna većina iznosi 1237.

Po zadnjoj procjeni tv mreže CNN, Trump, koji je porazio 16 stranačkih protukandidata, osigurao je potporu 1229 zastupnika.

U četvrtak se očekuje Trumpov govor o energetici u Bismarcku u Sjevernoj Dakoti.

Republikanci bi nominacijski postupak trebali okončati na stranačkoj konvenciji u Clevelandu u srpnju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene