Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obama povećao prednost pred McCainom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski kandidat za američkog predsjednika Barack Obama povećao je vodstvo pred republikancem Johnom McCainom na 50 prema 42 posto glasova registriranih birača, prema rezultatima novog dnevnog ispitivanja instituta Gallup, objavljenima u ponedjeljak.

Prednost od osam postotaka samo je za jedan postotak manja od najvećeg vodstva koje je Obama imao pred McCainom ove godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obama pao s 15 na samo 3 posto prednosti pred McCainom Slika nije dostupna McCain u prednosti u slučaju novog terorističkog napada na SAD

Rezultati ispitivanja, provedenog od 25. do 27. rujna, pokrivaju i dan nakon prve predsjedničke TV debate, održane u petak navečer.

McCain je bio izjednačen s Obamom početkom prošloga tjedna, no Obama je stalno povećavao prednost u posljednja tri Gallupova dnevna ispitivanja. Ukupno, Obama je dobio četiri postotka, a McCain izgubio četiri postotka podrške, što je dovelo do prednosti mladog crnačkog senatora iz Illinoisa od osam posto. 

>> Svijetu je draži Obama od McCaina

Puni utjecaj TV debate na raspoloženje birača moći će se očitati tek u rezultatima idućeg trodnevnog ispitivanja, čiji će rezultati biti objavljeni u utorak, navodi Gallup u analizi ankete.

Obama je do sada dva puta imao po osam posto prednosti pred McCainom, u srpnju nakon velikog publiciteta koji je imao njegov posjet Afganistanu, Iraku i Europi, i nakon Demokratske nacionalne konvencije krajem kolovoza. Oba puta prednost je bila kratka vijeka i McCain je izjednačio, što se opet može dogoditi, ocjenjuje Gallup.

Ispitivanje je provedeno od 25. do 27. rujna, na uzorku od 2719 registriranih birača, s marginom greške od +,- 2 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene