Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svijetu je draži Obama od McCaina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokrat Barack Obama nadmoćno bi pobijedio svog republikanskog suparnika Johna McCaina da građani svijeta mogu glasovati na američkim predsjedničkim izborima, zaključak je istraživanja objavljenog u utorak u Kanadi.

Prema anketi koju je institut Leger Marketing proveo za dnevne listove Le Devoir i The Gazette u 14 zemalja Sjeverne Amerike, Europe i Azije, Barack Obama je dobio 64 posto glasova, a John McCain 16 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obama i McCain razmijenili šale Slika nije dostupna SAD: Financijska kriza ugrozila prvu TV debatu predsjedničkih kandidata

Obamu više vole ispitanici u 13 od 14 zemalja, osim u Rusiji, gdje je McCain tijesno pobijedio (37 posto naspram 36 posto za Obamu).

Senator Illinoisa najbolje stoji u Francuskoj, gdje je dobio potporu 82 posto anketiranih, a McCain je dobio tek 6 posto. 'Francuzi su možda osjećajniji i pomalo su nostalgični za Johnom F. Kennedyjem s kojim Obamu rado uspoređuju', komentira anketar Jean-Marc Leger.

Zatim dolaze Island i Švicarska, gdje je Obama ostvario rezultat od 81 posto, pa Njemačka (77 posto), Nizozemska (75 posto), Italija (72 posto) i Kanada (70 posto).

U Sjedinjenim Državama Obamu podupire 47 posto anketiranih, a McCaina 39 posto.

Anketa je provedena između 13. kolovoza i 10. rujna u suradnji s većinom sudionika u Worldwide Independent Network of Market Researchu, grupaciji neovisnih istraživačkih instituta. Moguće je odstupanje margina pogreške od 2,52 do 4,38 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene