Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoka ocjena za prvih 100 dana

Obama postigao više nego ijedan drugi američki predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack i Michelle Obama punih su sto dana stanari Bijele kuće. Novi predsjednički par, dvije kćeri, punica i psić Bo postali su u protekla tri mjeseca pravi miljenici svjetske javnosti. Sve što oni učine postane apsolutni hit. A tako je i s Barackovom političkom karijerom: analitičari se slažu kako je u prvih 100 dana postigao više nego ijedan drugi američki predsjednik.

Amerika je izabrala promjenu. Nakon osam godina vladavine republikanca Georgea Busha, u Bijelu kuću je ušao demokrat. Senator iz Illinoisa postao je prvi Afroamerikanac na čelu SAD-a.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Slika nije dostupna ''Nema ako, i, ali'' Biden žestoko svojim suradnicima: ''Ako čujem da tretirate druge s nepoštovanjem, otpustit ću vas na licu mjesta''

S promjenama je počeo odmah. Dva dana nakon ulaska u Ovalni ured, Barack Obama naredio je zatvaranje zloglasnog Guantanama i službeno zabranio mučenje kao metodu ispitivanja. Predstavio je plan povlačenja većine vojnika iz Iraka. Obama se odmah uhvatio u koštac i s gospodarskom krizom. U američke banke, auto-industriju i tržište nekretnina odobrio je ulaganje tisuću milijardi dolara.

Radio je 44. predsjednik SAD-a i na bilateralnom planu. Obišao je niz zemalja i susreo se s brojnim svjetskim dužnosnicima. Svima je, bez razlike, pružio ruku i ponudio prijateljstvo. Amerikanci su zasad zadovoljni politikom novog predsjednika. Baracka Obamu podržava više od 60 posto građana. I ne samo to, prvi put od 2004., više od polovice ih smatra da se Amerika kreće u pravom smjeru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene