Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Senator Barack Obama u nedjelju je nanio novi poraz Hillary Clinton, na demokratskim predizborima u državi Maine na krajnjem sjeveroistoku SAD, što je dovelo do smjene menadžera njezine kampanje.


Obama je osvojio 59 posto a Clinton 41 posto glasova na biračkim skupovima, tzv. 'caucasima', koji su u 420 gradova i mjesta u Maineu privukli rekordan broj demokrata, unatoč niskim temperaturama i vjetru.

Vezani članci Nova TV donosi sučeljavanja kandidata za gradonačelnička mjesta u četiri najveća grada Lokalni izbori 2021: Nova TV donosi debate ključnih kandidata za gradonačelnike četiriju najvećih gradova Provjereno: Stiže nam predizborni cirkus - 9 Izborni cirkus je pred vratima, natječu se komičari, pjevači, optuženici, pa čak i – Sizif!: "Kod nas se korupcija percipira kao nešto normalno"

Pred srednjom školom u Portlandu, najvećem gradu u Maineu, redovi birača s transparentima "Obama" i "Clinton", pružali su se duž tri bloka zgrada, u suprotnim smjerovima.

"Uvjeren sam da je on čelnik koji se rađa jednom u naraštaju", rekao je za agenciju AP, Obamin pristaša Colin Johnson. "On je mlad i energičan, a Washingtonu i Bijeloj kući može koristiti malo svježeg zraka", rekao je Obamin pristaša Joe Lewis.

Obama je osvojio 15, a Clinton devet delegata za nacionalnu konvenciju u kolovozu, na kojoj će za predsjedničku nominaciju trebati 2.025 delegata.

Pobjedom u Maineu, Obama je upotpunio svoj najuspješniji vikend u dosadašnjoj kampanji, na kojem je u subotu osvojio države Nebrasku, Washington i Lousianu.

U ukupnom broju delegata i dalje vodi Clinton, koja je na predizborima 5. veljače osvojila velike države, sa 1.135 prema 1.106 delegata, uključujući i zasebno izabrane stranačke i izborne dužnosnike, poznate kao "superdelegati", kojih će na konvenciji biti oko 800.

Nakon neočekivanog poraza u Maineu, Hillary Clinton u nedjelju je zamijenila menadžericu kampanje Patty Solis Doyle, svojom  dugogodišnjom suradnicom Maggie Williams.

Istodobno iz njezinog je stožera objavljeno kako je bivša prva dama SAD ovoga tjedna privatno posjetila Sjevernu Karolinu kako bi od bivšeg demokratskog kandidata Johna Edwardsa tražila da je podrži.

To je još jedan njezin pokušaj pariranja rastućoj političkoj i financijskoj snazi Obamine kampanje, nakon što je prije "super utorka" 5. veljače, posudila vlastitih pet milijuna dolara svojoj kampanji, koju je suparnički tabor u siječnju daleko nadmašio po prikupljenim donacijama, sa 32 milijuna prema 13,5 milijuna dolara.

Oba su stožera bila podjednako uspješna tijekom 2007. godine, prikupivši po 100 milijuna dolara. Početak ove godine ukazao je na slabost strategije Clinton da se oslanja na bogate donatore koji su limitirani najvećim iznosom donacije od 2.700 dolara, dok se Obama oslanja na stotine tisuća malih donacija od 50, 100 dolara, primljenih preko Interneta.

Idući demokratski predizbori održavaju se u utorak 12. veljače u Virginiji, Marylandu i Distriktu Columbia (Washington DC), gdje u anketama Obama dobija 53 a Clinton 37 posto glasova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju