Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četiri dana nakon demokratskih predizbora u 22 američke savezne države, još uvijek se ne zna tko je pobjednik "super utorka" Hillary Clinton ili Barack Obama, izvijestio je danas Associated Press.


Nakon što je utvrđeno tko je osvojio gotovo 1.600 delegata za nacionalnu konvenciju, Barack Obama je u petak navečer imao dva delegata više, no preostalo ih je još 91 za dodijeliti.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Uoči najvažnije debate - Kandidati stigli na Novu TV Slika nije dostupna Čelnici EU-a u biraju novog predsjednika Europskog vijeća

Obama je osvojio 796 a Clinton 794 delagata, prema analizi izbornih rezultata Associated Pressa.

Gotovo trećina preostalih delegata je iz Colorada, države u kojoj je pobijedio Obama a oko 20 delagata iz Kalifornije, gdje je pobijedila Clinton, no konačni se rezultati očekuju tek idućeg tjedna.

Obama je na "super utorak" pobijedio u 13 država, a Hillary Clinton u osam i u Američkoj Samoi.

Da bi se osigurala demokratska predsjednička nominacija potrebno je imati 2.025 delegata na konvenciji.

U republikanskoj utrci, senator John McCain je u uvjerljivom vodstvu s četiri puta više delegata od najbližeg protukandidata, bivšeg guvernera Arkansasa Mike Huckabeeja.

Na "super utorak" McCain je osvojio 617 delegata, Mit Romney koji se u međuvremenu povukao iz utrke 205, Huckabee 155, a kongresnik Ron Paul 10. Još je ostalo 36 kandidata koje treba dodijeliti.

Ukupno do sada McCain ima 719 delagata, Huckabee 198, a Paul 14. Romney je kod povlačenja imao 298 delagata.

Za republikansku predsjedničku nominaciju potrebno je imati 1.191 delegata na nacionalnoj konvenciji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju