Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Obama rekao je u ponedjeljak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da SAD prednost daju diplomatskom rješenju krize u Ukrajini te je kritizirao Rusiju za poduzimanje akcija koje ne vode u tom smjeru.


"Predsjednik je jasno rekao da je diplomatski put otvoren i da mi takvom putu dajemo prednost, ali da ono što čini Rusija nije u skladu s time niti vodi u tom smjeru", rekao je visoki dužnosnik američke administracije o telefonskom razgovoru dvojice čelnika.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Tisuće i tisuće' ruskih vojnika su na istoku Ukrajine' Slika nije dostupna Obama zaprijetio Putinu

Obama je rekao Putinu da je Kijev iznio "stvarne ponude" koje se odnose na prenošenje vlasti na lokalne vlade u zemlji, rekao je dužnosnik.

'Ovaj scenarij vrlo je sličan onome što se događalo '90. i '91. u Hrvatskoj'

"To je nešto o čemu trebaju odlučivati Ukrajinci", rekao je. "Mi smo uvijek podupirali sveobuhvatan proces, a to ćemo i nastaviti činiti." Dužnosnik je rekao da je telefonski razgovor, koji je opisan kao "iskren i izravan", obavljen na zahtjev Rusije.

Prosvjedi kao rezultat nedostatka volje i sposobnosti vlasti u Kijevu

Ruski predsjednik Vladimir Putin opovrgnuo je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom da se Kremlj upliće u Ukrajinu te je zatražio od SAD-a da iskoriste svoj utjecaj i spriječe krvoproliće u toj zemlji, priopćeno je iz Kremlja.

"Ruska je strana naglasila da su prosvjedi u Donjecku, Kubansku, Harkivu, Slaviansku i drugim gradovima na jugoistoku Ukrajine rezultat nedostatka volje i sposobnosti vodstva u Kijevu da uzme u obzir interese Rusa i drugoga stanovništva koje se služi ruskim jezikom", priopćio je Kremlj.

"Predsjednik Putin pozvao je Baracka Obamu da učini sve kako bi iskoristio priliku koja se pruža SAD-u da spriječi uporabu sile i krvoproliće", dodaje se.

Putin je rekao Obami kako se izvješća da se Rusija upliće u Ukrajinu temelje na pogrešnim informacijama. Rekao je da bi se vlasti u Kijevu trebale usredotočiti na to da uključe sve pokrajine i političke snage u Ukrajini u sastavljanje novoga ustava.

Obje su se strane složile da će nastaviti tražiti diplomatska sredstva kojima mogu utjecati na situaciju uoči međunarodnih pregovora o Ukrajini, zakazanih za 17. travnja u Ženevi, stoji u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook