Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Piloti TransAsia Airways leta koji se srušio u Taipeu, borili su se s problemima oba motora aviona.


Svega 37 sekundi nakon uzlijetanja, u kokpitu su se pojavila upozorenja, rekli su iz zrakoplovne agencije za Reuters.

Vezani članci Policija uhitila mladića zbog obijesne vožnje, ilustracija (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Obijesna vožnja! Uhićen mladić (19) koji je motorom divljao po Splitu i objavljivao snimke Slika nije dostupna OTKRIVEN UZROK NESREĆE Jedan motor otkazao, a drugi pilot isključio: 'Joj, povukao sam krivu ručicu'

Dva motora prestala su raditi jedan za drugim, a piloti ih nisu uspjeli ponovno pokrenuti. O tome su hitno obavijestili kontrolu leta.

Avion u kojem je bilo 58 osoba, srušio se u srijedu u rijeku Keelund na Tajvanu, kratko nakon uzlijetanja. 35 osoba je poginulo, 15 ih je preživjelo, a 8 se još smatra nestalima. Na tlu je također ozlijeđeno dvoje ljudi.

Još se traga za 12 nestalih u avionskoj nesreći

Alarm kojim se upozorava da je desni motor ugašen oglasio se u 10:53.28' kad se avion nalazio ispod 400 metara visine. Iz nepoznatog razloga pilot je smjesta ugasio lijevi motor, a potom ga pokušao ponovno pokrenuti, bez uspjeha.

'Čuli smo 'SOS' u 10:54.35', kazao je Thomas Wang, direktor Vijeća sigurnosti civilnog zrakoplovstva zadužen za istragu nesreće. 'Još nismo utvrdili zašto je lijevi motor ručno ugašen. Još uvijek pokušavamo protumačiti podatke iz crnih kutija', kazao je on.

Još uvijek se prikupljaju informacije o nesreći, pa je u ovom trenutku teško reći što je uzrokovalo gašenje motora. Istraga će, kažu nadležna tijela, trajati mjesecima.

'Mislio sam da nešto nije bilo u redu s motorom, jer uvijek letim ovim letom', rekao je 72-godišnji Huang Chin-shun, koji je preživio nesreću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook