Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo na razgovor švicarskog veleposlanika u Teheranu, oštro kritiziravši ishod referendum kojim se u Švicarskoj zabranjuje izgradnja minareta.


Švicarci su prošlu nedjelju izašli na referendum, koji je sazvala desno orijentirana Švicarska narodna stranka, kako bi se izjasnili o gradnji minareta u Švicarskoj. Više od 50 posto Švicaraca izjasnilo se protiv. U ministarstvu smatraju da bi takvi potezi samo mogli još više povećati tzv. islamofobiju i predrasude prema strancima te pojačati napetosti između muslimana i kršćana, prenijela je IRNA.

Ministar vanjskih poslova Munušer Motaki pozvao je svoju švicarsku kolegicu Micheline Calmy Rey da javno kaže kako zemlja koja vjeruje da poštuje demokraciju i ljudska prava, nije smjela dopustiti održavanje takvog referenduma.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Švicarska nezadovoljna cjepivom AstraZeneca: Brine ih učinkovitost, hoće li otkazati narudžbu? Slika nije dostupna Švicarski parlamentarci za proširivanje protokola o slobodnom kretanju na Hrvatsku

>> Više od 40 posto Francuza protivi se gradnji džamija i minareta

>> UN: Švicarska zabrana minareta diskriminirajuća

'Smatram da o vjerskim vrijednostima ne bi nikad trebalo odlučivati referendumom. U očima muslimanskog svijeta, zabrana gradnje minareta, šteti ugledu Švicarske kao jedne napredne zemlje', rekao je Motaki. U Švicarskoj živi oko 400.000 muslimana.