Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iran nezadovoljan

'O vjerskim slobodama ne bi trebalo odlučivati referendumom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iransko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo na razgovor švicarskog veleposlanika u Teheranu, oštro kritiziravši ishod referendum kojim se u Švicarskoj zabranjuje izgradnja minareta.

Švicarci su prošlu nedjelju izašli na referendum, koji je sazvala desno orijentirana Švicarska narodna stranka, kako bi se izjasnili o gradnji minareta u Švicarskoj. Više od 50 posto Švicaraca izjasnilo se protiv. U ministarstvu smatraju da bi takvi potezi samo mogli još više povećati tzv. islamofobiju i predrasude prema strancima te pojačati napetosti između muslimana i kršćana, prenijela je IRNA.

Pročitajte i ovo Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi Ilustracija Dobit će odštetu Oslobođen nakon 32 godine: Zatvorili ga za trostruko ubojstvo koje nije počinio

Ministar vanjskih poslova Munušer Motaki pozvao je svoju švicarsku kolegicu Micheline Calmy Rey da javno kaže kako zemlja koja vjeruje da poštuje demokraciju i ljudska prava, nije smjela dopustiti održavanje takvog referenduma.

>> Više od 40 posto Francuza protivi se gradnji džamija i minareta

>> UN: Švicarska zabrana minareta diskriminirajuća

'Smatram da o vjerskim vrijednostima ne bi nikad trebalo odlučivati referendumom. U očima muslimanskog svijeta, zabrana gradnje minareta, šteti ugledu Švicarske kao jedne napredne zemlje', rekao je Motaki. U Švicarskoj živi oko 400.000 muslimana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene