Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi recept za uspješno liječenje?

Novo istraživanje pokazalo utjecaj hrane na rast tumora: Znanstvenici se nadaju da će moći iskoristiti "kulinarske preferencije"

Tumor, ilustracija (Foto: Thinkstock)
Tumor, ilustracija (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock
Sve je više dokaza, tvrde znanstvenici s Cambridgea, da hrana može promijeniti rast i širenje tumora.

Istraživanje na životinjama, objavljeno u časopisu Nature, pokazalo je da hranidbene tvari koje sadrže asparaginsku kiselinu pridonose razvijanju raka dojke. Ta se kiselina može naći u peradi, morskoj hrani, i mnogoj drugoj hrani.

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Rak dojke - 3 Podrška oboljelima Godišnje od ove bolesti oboli tri tisuće žena, a lani je odnijela više od 600 života: "Jedan poziv u devet sati navečer promijeni vam život"

Znanstvenici se nadaju da će u budućnosti moći iskoristiti "kulinarske preferencije" tumora te tako poboljšati liječenje.

Asparaginska kiselina je aminokiselina koja je ime dobila po šparogama, izvještava BBC.

Sve je više dokaza da određene vrste tumora ovise o prehrani

Studija, koju je obavio britanski Centar za istraživanje na Sveučilištu u Cambridgeu, provedena je na miševima koji su imali maligni oblik raka dojke, te su od njega trebali uginuti unutar nekoliko tjedana.

Međutim, kada je miševima dana hrana koji imaju nisku razinu asparaginske kiseline ili lijekova koji ju blokiraju, tumori se nisu uspijevali proširiti.

"Došlo je do stvarno velike promjene, bilo je vrlo teško naći [tumore]", rekao je prof. Greg Hannon. "Sve je više dokaza da su određene vrste tumora ovisne o određenim komponentama naše dijete", dodao je.

Stanica tumora mora proći kroz mnoge promjene kako bi se mogla proširiti tijelom. Mora naučiti kako se odvojiti od samog tumora, preživjeti u krvnom sustavu, te obitavati u drugom mjestu u tijelu. Za taj je proces, smatraju istraživači, potrebna asparaginska kiselina.

Ipak, još nije potvrđeno da ta kiselina na ljude utječe na jednak način. Također, asparaginsku kiselinu teško je izbjeći.

Dugoročno, znanstvenici smatraju kako će se za pacijente pripremati posebni napici koji sadrže hranjive tvari ali ne i asparaginsku kiselinu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene