Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvrtak će u Italiji osvanuti bez dnevnih listova zbog 24-satnog štrajka u koji su danas stupili novinari kako bi upozorili na problem neobnavljanja radnih ugovora i na velik broj novinara koji rade bez ugovora i bez sigurnosti.


Od 17 tisuća zaposlenih novinara u Italiji njih oko dvije tisuće radi na određeno vrijeme, a još 22 tisuće novinara radi bez ikakvih ugovora i bez sigurnosti.

Vezani članci Dragan Kovačević Sporni ugovori i projekti koji su tvrtku oštetili za čak 10 milijuna kuna: Dnevnik Nove TV doznaje nove detalje u aferi Janaf Sjednica Vlade HND o napadu vladajućih na medije: "Ovolika količina nepotkrijepljenih tvrdnji ne samo da je sramotna, nego je i opasna"

Sindikat novinara sazvao je na ponovni štrajk tražeći obanvaljanje isteklih radnih ugovora te primanje u stalni radni odnos novinara koji rade bz ugovora ili na određeno vrijeme.

Novinari, koji nisu u stalnom radnom odnosu, mogu biti ucjenjivani i posljedično tomu nekritični i neslobodni u iznošenju događaja, a što šteti demokraciji i informiranosti, ističe Novinarski savez.

Stoga Novinarski savez poziva i vladu da utječe na izdavače kako bi ovi promijenili svoj odnos prema novinarima i počeli pregovore o novim radnim ugovorima koji su istekli prije gotovo dvije godine.

Izdavači se pak brane tvrdnjama da zbog promijenjenih uvjeta na tržištu oni ne mogu zadovoljiti zahtjevima novinara.

Novinari su štrajkali dva dana koncem rujna, pa opet dva dana u listopadu, a osim današnjeg prosvjeda obustavom rada najavljuju nove akcije.