Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi štrajk novinara u Italiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrtak će u Italiji osvanuti bez dnevnih listova zbog 24-satnog štrajka u koji su danas stupili novinari kako bi upozorili na problem neobnavljanja radnih ugovora i na velik broj novinara koji rade bez ugovora i bez sigurnosti.

Od 17 tisuća zaposlenih novinara u Italiji njih oko dvije tisuće radi na određeno vrijeme, a još 22 tisuće novinara radi bez ikakvih ugovora i bez sigurnosti.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare" Ivan Malenica Aktualne teme Problem s ovrhama sve je veći, što čini Vlada? ''Vidjet ćemo postoji li potreba da se mijenja zakon''

Sindikat novinara sazvao je na ponovni štrajk tražeći obanvaljanje isteklih radnih ugovora te primanje u stalni radni odnos novinara koji rade bz ugovora ili na određeno vrijeme.

Novinari, koji nisu u stalnom radnom odnosu, mogu biti ucjenjivani i posljedično tomu nekritični i neslobodni u iznošenju događaja, a što šteti demokraciji i informiranosti, ističe Novinarski savez.

Stoga Novinarski savez poziva i vladu da utječe na izdavače kako bi ovi promijenili svoj odnos prema novinarima i počeli pregovore o novim radnim ugovorima koji su istekli prije gotovo dvije godine.

Izdavači se pak brane tvrdnjama da zbog promijenjenih uvjeta na tržištu oni ne mogu zadovoljiti zahtjevima novinara.

Novinari su štrajkali dva dana koncem rujna, pa opet dva dana u listopadu, a osim današnjeg prosvjeda obustavom rada najavljuju nove akcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene